A kiadáscsökkentésben strukturális lépésekre van szükség - hogy hatásuk ne csak egy évre szóljon. A hosszú távú intézkedéseket most meg kell lépni, mert világos üzenetet kell küldeni világ felé, hogy ide érdemes befektetni, hisz a magyar gazdaság növekedni fog a következő években - fogalmazott a miniszter. Bajnai szerint a kormánynak komoly végigszámolt, jogilag helytálló javaslatokkal kell előállnia, ezért nem valószínű, hogy február 16-ánál hamarabb előállna javaslataival. A forint jelenlegi gyengesége jelentős részben régiós hatás, ezért az intézkedéscsomag gyorsabb kommunikációja sem segítene sokat az árfolyamon. Bajnai szerint a Magyarországnak olyan növekedési potenciál kell rendelkeznie, amely az EU mindenkori átlagát két százalékkal meghaladja - csak így lehetséges a felzárkózás- tette hozzá..


A válságot megszüntetni nem lehet, ennek tendenciáit csökkenteni kell - mondta Futó Péter, MGYOSZ elnöke. A legjobban a bizalom hiányzik a gazdaságból - ezt vissza kell szereznünk - tette hozzá. A vállalkozások szerint össze kell kötni a válságkezelést hosszú távú intézkedésekkel, ezért az adóreformot és s szociális rendszer átalakítását azonnal meg kell lépnie a kormánynak.

Az egyeztetésen fölmerült újra a kamatadó felfüggesztése, a 250 ezer forintos készpénzfizetési limit vagy akár minimálbér felfüggesztése. Ez utóbbi két lépést a kormány elutasította - mondta a Futó Péter - ám a kamatadó esetében nem ez történt. A Reformszövetség három héten belül előáll a saját javaslataival.