Az önkormányzatok ugyanakkor rendeletben írhatják elő, hogy a tízezer forintot elérő rendszeres szociális segély esetében az ellátás összegéből ötezer forintot természetben - értsd: Erzsébet-utalványban - adják. Értelemszerűen ez a támogatási forma is megszűnt január elsejétől - emlékeztet a portál.

Az Erzsébet-utalványokat kiadó társaság december 21-én váratlanul jelentette be, hogy január elsejétől sem papír, sem elektronikus formában nem forgalmaznak utalványokat, a forgalomban levő juttatások pedig 2019 végéig használhatók fel. Az előzmény az volt, hogy az Országgyűlés az adótörvények módosításakor mindössze egyetlen cafeteriaelemet hagyott a kedvezőbb adózási körben - és ez az Erzsébet-utalvány helyett a SZÉP-kártya lett.

A kedvezőbb adózás azonban nem az egyetlen előnye volt az Erzsébet-utalványnak: nem csak a nyugdíjasok kapták ebben a formában a kormány által odaítélt plusz juttatásokat, de a gyermekvédelmi támogatásnál a törvény ezt az egyetlen formát engedélyezte.

A hvg.hu szerette volna megtudni, hogy a kormány tervezi-e módosítani a gyermekvédelmi törvényt, hogy másképp is biztosítható legyen a támogatás, vagy más módon rendeznék a kérdést, ám az Emmitől többszöri kérésükre sem kaptak választ. Novemberben - az adótörvény módosítása után hónapokkal - az Emmi még szerződést kötött a kibocsátóval papír alapú utalványok kibocsátására.