A Belügyminisztériumban formálódó önkormányzati koncepció Budapest jövőjéről is tartalmaz részleteket, ugyanakkor Tállai András, a tárca önkormányzatokért felelős államtitkára leszögezte: a vitára bocsátandó koncepcióban csak ötletek szerepelnek, azt az érintettek dönthetik el, melyik verzió valósuljon meg.

Alapvetően az volna a cél, hogy a főváros működését külön törvény szabályozza - ennek megalkotása már régen felmerült, újdonságot ez így nem jelent. Ha nem sikerül a külön jogszabály megalkotása, akkor az önkormányzati törvényben kap helyet a mindenképp reformra szoruló működtetés.

Az egyik ötlet szerint Budapest változatlan formában működne tovább, vagyis kétszintű lenne, külön fővárosi és külön kerületi önkormányzatokkal. Ebben az esetben sem kell azonban lemondani a költségmegtakarításról - szögezte le Tállai. A valódi költséget ugyanis nem önmagában a kettős irányítás jelenti. Jelentős kiadásokat lehetne megspórolni csak az intézmények üzemeltetésén. Persze mégiscsak célszerű volna a jelenlegi kétpólusú rendszer felszámolása. Itt is több ötlete van azonban a tárcának.

Az egyik szerint a kerületi bontás megmaradna, az irányítás azonban központosított lenne, a másik ötlet azonban épp a központosított igazgatást szüntetné meg. Az úgynevezett city koncepcióban ugyanis a belső övezeten kívül mindössze két-három kerület maradna csak meg. Arra a kérdésre, hogy a Belügyminisztérium melyik verziót tartaná a legjobbnak, Tállai nem adott választ, csak annyit mondott: ő mint volt könyvvizsgáló személy szerint olyan verziót tartana jónak, ami a könyvvizsgálat szerint a legegyszerűbb.

A vitát az érintettek s nem a tárca fogja eldönteni. Arra a kérdésre, hogy miért nem a Budapestiek döntik el - akár népszavazással - hogy milyen városban szeretnének élni, hiszen egy vita során senki sem fog a saját feloszlatására szavazni, Tállai annyit mondott, kemény vitákra várnak.