Megszűnhetnek a magyar élőállat-kivitelt sújtó tilalmak

Olaszország tegnap jelentette be, hogy megszüntette a magyar élő juhra és szarvasmarhára vonatkozó beviteli korlátozást. Azokkal az államokkal, amelyek nem vonták még vissza az importtilalmat - azaz Horvátországgal, Szlovéniával, Lengyelországgal és Oroszországgal - már megkezdődtek a diplomáciai tárgyalások, s ha ezek nem vezetnek eredményre, retorziók várhatók - közölte Balás Péter, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára.
Ádám Viktor, Domokos Erika, 2001. április 5. csütörtök, 15:47
Fotó:

Előrelépésnek tekinthető, hogy az olaszországi exportunk átmenő országai - Horvátország és Szlovénia - a tranzitot már engedélyezik. Lengyelországgal április 15-ig vizsgálják felül az agrártermékek forgalmát érintő korlátozásokat, s Balás szerint remélhetőleg a bse-kórral kapcsolatos lengyel, illetve a száj- és körömfájás-járvánnyal kapcsolatos magyar importtilalom is megszűnik. Oroszország esetében egyelőre csak az ottani állategészségügyi szakemberekkel egyeztetnek.
Tavaly a magyar élőállat- és húskivitel 620 millió dollárt tett ki, míg a behozatal értéke 70 millió dollár alatt maradt, azaz egy esetleges retorziónak meglehetősen kicsi lenne a jelentősége.
Olaszországba az élőállat-importot sújtó tilalom idején feldolgozott bárányokat vittek ki: mintegy 100 ezer jószágot itthon dolgoztak, ám csak nyomott áron sikerült értékesíteni. A magyar szállítók vesztesége húsvét után derül ki, hiszen ez a legjelentősebb időszak, ugyanis az évi 30 millió dollár értékű, Olaszországba irányuló magyar juhexport 40 százaléka ekkor valósul meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK