Ezzel kapcsolatban a nemzeti fejlesztési miniszter dolga, hogy az MNV Zrt. útján - a közigazgatási és igazságügyi miniszter egyetértésével - gondoskodjon az MNÜA általános jogutódjaként működő Magyar Nemzeti Üdülési Közhasznú Nonprofit (MNÜKN) Kft. megalapításáról. A megszűnő alapítvány vagyoni jogai és a még esedékessé váló kötelezettségei a kft.-re szállnak át; az így vagyonává váló volt alapítványi vagyon kizárólag a megszűnt alapítvány célja szerinti tevékenységre fordítható.

Szintén a nemzeti fejlesztési miniszter feladata, hogy az MNÜKN megalapításának cégbírósági kezdeményezésével egyidejűleg az állami alapító nevében kérelmezze a Fővárosi Bíróságnál az MNÜA megszüntetését, kérje kérelmének soron kívüli elbírálását. Emellett intézkedjen az MNÜA vagyonelszámoló, könyvvizsgáló, valamint megszüntetési eljárásban közreműködő személyek kijelöléséről, az alapítvány vagyonának térítésmentes átadásáról.

A kormányhatározat szerint az MNÜKN-nél az ügyvezetés döntéseit szakmai kérdésekben támogató tanácsadó testület felállításához az MNÜA társalapítóival is egyeztetni kell. Szintén Fellegi Tamás dolga lesz az egész folyamatról a nyilvánosságot közleményben tájékoztatni, ennek határideje az alapítvány bírósági törlésének napja. A mától hatályos jogszabály alapján hatályát vesztette az MNÜA kuratóriumának eddigi tagjait kinevező két határozat is.

A közigazgatási tárca április 27-én jelentette be, hogy Gál András Levente a közigazgatási államtitkár alapítói értekezleten találkozott az érdekképviseleti szervezetek képviselőivel, hogy végső javaslatot tegyenek az MNÜA gazdasági társasággá történő átalakításáról. A kabinet még a 2010. december 27-én megjelent határozatában sorolta fel azon alapítványok körét, amelyek egy része megszűnik, átszerveződik, vagy változatlan formában működik tovább.

Az MNÜA-t 1992-ben a kormány hat szakszervezeti tömörüléssel közösen hozta létre. Az alapítók induló vagyonként 365 ingatlant adtak a tulajdonában, amelyekkel ma az MNÜA már nem rendelkezik. Az egykori üdülőingatlanokat még a kilencvenes években gazdasági társaságokba apportálta, az így szerzett üzletrészeket pedig saját cégének - a Hunguest Vagyonkezelő Zrt.-nek adta. Az MNÜA tevékenysége az utóbbi években a szociális üdültetésre kiosztható pénzekről döntést hozott, illetve cégén, a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft.-n keresztül működtette az üdülési csekkrendszert.