Megszűnnek a sikerdíjak - új ügyvédi törvény készül

Várhatóan 2018-tól csak az a jogtanácsos láthat el bíróság előtti képviseletet, illetve jegyezhet ellen okiratokat, aki belép az ügyvédi kamarába, az ügyvédeknek és a jogtanácsosoknak egyaránt kötelező lesz időszakonként - továbbképzésen - bizonyos kreditpontot megszerezniük, ha továbbra is praktizálni akarnak, továbbá az ügyvédek nem dolgozhatnak sikerdíjért, viszont lesznek minimális rezsióradíjak - egyebek mellett ezt tartalmazzák az új ügyvédi törvény tézisei.
Németh Géza, 2016. október 26. szerda, 15:53
Fotó: Napi.hu

A kormány honlapján megjelent tézisek önkéntessé tennék a jogtanácsosok számára az ügyvédi kamarába történő belépést, de nyilván a bíróság előtti képviselet és az okiratok ellenjegyzésére való jogosultság - például a cégiratok esetében -- elég hajtóerő lesz. Formai dolog, de a jogtanácsosoknak jelenleg a bíróság előtt nem kell talárt viselniük, a ügyvédeknek viszont igen. A változás nyilván erre is kiterjed majd, azon túlmenően, hogy a kamarai taggá vált jogtanácsosoknak tagdíjat is kell fizetniük.

A tézisek között szerepel, hogy az ügyvédek tevékenységi köre kibővül. Elláthatnak bizalmi vagyonkezelői, társasházi közös képviselői és biztosítási tanácsadói tevékenységet is. Ehhez azonban a szükséges speciális szakmai követelményeknek is meg kell felelniük.

A bevezetésre kerülő továbbképzésben az adott időszakra irányadó kreditpontok megszerzése, illetve igazolása - az egyéb szakmákhoz hasonlóan - kötelező lesz. Ennek elmaradása - nem részletezett - jogkövetkezményekkel jár, de nyilván a sor végén ott lesz a praxistól való eltiltás.

Vége a sikerdíjnak

A tézisek kitérnek a fogyasztó (az ügyvédek megbízói) védelmére is, ezért a kamarának komplex, önkéntes minőségbiztosítási rendszert kell kidolgoznia. Megszűnnek a sikerdíjas megállapodások, ehelyett az elvégzett munkával arányos díjazás kikötését támogatják a tézisek.

Bizonyos típusügyekben pedig rögzíteni kell a minimális ügyvédi rezsióradíjakat. Erre két változat szerepel a szövegben: az egyik szerint kamara - miniszteri jóváhagyással -, míg a másik lehetséges esetben a miniszter rendeletben határozza meg a minimális rezsióradíjat. A megállapodás mindkét esetben megtámadható lenne bíróság előtt; a bíróság indokolt esetben a megszabott legalacsonyabb óradíjtól eltérhet.

Megemelnék a kötelező felelősségbiztosítást

A kötelező felelősségbiztosítás jelenleg kamarai szabályzatban rögzített, az alsó határa 8 millió forint, ami nemzetközi összehasonlításban is nagyon alacsonynak számít. Ezt indokolt jelentősen, legalább 20 vagy 30 millió forintra megemelni, de az emelés több lépcsőben történne. Az új szabályok - főszabály szerint - 2018. január 1-jétől lennének alkalmazandók.

A tézisek nem szólnak a jogi szakvizsgáról. Ez jelenleg egységes, tehát - három évi rezidenskedés után - ugyan azt a szakvizsgát teszi le a későbbi ügyvéd, bíró, ügyész, jogtanácsos és közjegyző is. A jogi foglalkozások így átjárhatóak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Hajnalka_vagyok, 2016.10.27 12:29

Udv a cocialista ugyvedseg koraban...
"Pelikán József: Mit mondott az ügyvéd?
Pelikán lánya: Azt mondta, hogy majd mindent megtesz.
Pelikán József: Mennyit kapok?
Pelikán lánya: Hát az attól függ, mert lehet, hogy csak pénzbírság, de lehet, hogy a legsúlyosabb, hát szóval halál. Tetszik tudni az a kérdés, hogy apukával példát akarnak-e statuálni.
Pelikán József: Micsoda? Halál?
Pelikán lánya: A statuálás a lényeg, mert aszerint kapja apuka a büntetést.
Pelikán József: Szép dolog. Mit mondott még az ügyvéd?
Pelikán lánya: Azt mondta, hogy majd ne tessék csodálkozni, ha ő a tárgyaláson igen súlyos büntetést kér.
Pelikán József: Kicsoda? A védőügyvéd?
Pelikán lánya: Igen, mert ha apuka kulák volna, azokból most sok van, de mert apuka párttag, ő meg párton kívüli, hát szóval szocialista jog, meg minden.
Pelikán József: Mi van a szocialista joggal? Gondolkozz csak!
Pelikán lánya: Hát a statuálás a lényeg. És hogy ne tessék idegeskedni."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

HauserArnold, 2016.10.26 19:37

Akkor egy lakáseladásnál is nyugodtan lehet majd milliós ügyvédi díjakkal számolni - ez fedezi a rezsit, a munkadíjat és a megnövekedőben levő biztosítás költségét is.

Ha valaki komolyabb ügyletbe megy bele, szintén milliós tételekkel számolhat - és lefelé sem lesz eltérés, mert minimumdíjazást is kikötnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html