A kormány honlapján megjelent tézisek önkéntessé tennék a jogtanácsosok számára az ügyvédi kamarába történő belépést, de nyilván a bíróság előtti képviselet és az okiratok ellenjegyzésére való jogosultság - például a cégiratok esetében -- elég hajtóerő lesz. Formai dolog, de a jogtanácsosoknak jelenleg a bíróság előtt nem kell talárt viselniük, a ügyvédeknek viszont igen. A változás nyilván erre is kiterjed majd, azon túlmenően, hogy a kamarai taggá vált jogtanácsosoknak tagdíjat is kell fizetniük.

A tézisek között szerepel, hogy az ügyvédek tevékenységi köre kibővül. Elláthatnak bizalmi vagyonkezelői, társasházi közös képviselői és biztosítási tanácsadói tevékenységet is. Ehhez azonban a szükséges speciális szakmai követelményeknek is meg kell felelniük.

A bevezetésre kerülő továbbképzésben az adott időszakra irányadó kreditpontok megszerzése, illetve igazolása - az egyéb szakmákhoz hasonlóan - kötelező lesz. Ennek elmaradása - nem részletezett - jogkövetkezményekkel jár, de nyilván a sor végén ott lesz a praxistól való eltiltás.

Vége a sikerdíjnak

A tézisek kitérnek a fogyasztó (az ügyvédek megbízói) védelmére is, ezért a kamarának komplex, önkéntes minőségbiztosítási rendszert kell kidolgoznia. Megszűnnek a sikerdíjas megállapodások, ehelyett az elvégzett munkával arányos díjazás kikötését támogatják a tézisek.

Bizonyos típusügyekben pedig rögzíteni kell a minimális ügyvédi rezsióradíjakat. Erre két változat szerepel a szövegben: az egyik szerint kamara - miniszteri jóváhagyással -, míg a másik lehetséges esetben a miniszter rendeletben határozza meg a minimális rezsióradíjat. A megállapodás mindkét esetben megtámadható lenne bíróság előtt; a bíróság indokolt esetben a megszabott legalacsonyabb óradíjtól eltérhet.

Megemelnék a kötelező felelősségbiztosítást

A kötelező felelősségbiztosítás jelenleg kamarai szabályzatban rögzített, az alsó határa 8 millió forint, ami nemzetközi összehasonlításban is nagyon alacsonynak számít. Ezt indokolt jelentősen, legalább 20 vagy 30 millió forintra megemelni, de az emelés több lépcsőben történne. Az új szabályok - főszabály szerint - 2018. január 1-jétől lennének alkalmazandók.

A tézisek nem szólnak a jogi szakvizsgáról. Ez jelenleg egységes, tehát - három évi rezidenskedés után - ugyan azt a szakvizsgát teszi le a későbbi ügyvéd, bíró, ügyész, jogtanácsos és közjegyző is. A jogi foglalkozások így átjárhatóak.