Megszűnőben a bölcsődei helyhiány Budapesten?

Elsősorban Budapesten és a nagyobb városok agglomerációiban kellene több bölcsődei hely az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára szerint. A Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke ugyanakkor úgy véli, a fővárosban megszűnőben van a bölcsődei helyhiány.
MTI, 2013. október 13. vasárnap, 10:32
Fotó: Napi.hu

Az elmúlt három évben hozzávetőleg 3200-zal bővült a bölcsődei helyek száma, összesen 37 400 kisgyerekről gondoskodnak ezekben az intézményekben. Hamarosan átfogó felmérés készül, hogy az Új Széchenyi Terv keretében mely régiókban indokoltak még további építkezések a túlzsúfoltság megszüntetésére - mondta. Az államtitkár szerint elsősorban Budapesten és a nagyobb városok agglomerációiban kellene több bölcsődei hely.

A helyhiány és a demográfiai hullámvölgy, illetve a kevesebb gyermek születése közötti látszólagos ellentmondás, részben a hagyományos családi életmód fokozatos átalakulására vezethető vissza - fejtette ki a KDNP-s politikus. Növekedett ugyanis a fiatal diplomás nők száma - folytatta -, közülük sokan a gyed, a gyes lejárta előtt visszatérnek a munkába - tette hozzá.

Soltész Miklós azt mondta, többféle módon igyekeznek a családokat segíteni. Megemlítette az elmúlt években átadott 109 új bölcsődét, az új férőhelyeket, valamint a felújításokat, amelyek 2300  bölcsődei helyet érintettek és az elhelyezésre vonatkozó szigorú szabályok enyhítését. Ez utóbbi szerint már megengedett a tényleges helyszámon felül is gyermekek felvétele, mert a tapasztalatok szerint a megbetegedések miatt ez a ráhagyás nem okoz túlzsúfoltságot az adott bölcsődében. A gyermekvállalást segíti az is, hogy jövő évtől az az édesanya is megkaphatja a három évre vonatkozó gyed és gyes utáni pénzösszeget, aki az ellátás lejárta előtt ismét munkába áll és bölcsődei gondoskodásra bízza gyermekét - hívta fel a figyelmet Soltész Miklós.

A Fidesz szombaton közölte, hogy a következő évben további száz bölcsődét újítanak fel, háromezer új helyet adnak át, korszerűsítések is lesznek, amelyek 1900 helyet érintenek, 250 új bölcsődei csoportot indítanak el és ötszáz új bölcsődei munkahelyet is teremtenek.

A Központi Statisztikai Hivatal honlapján található adatok szerint 2012-ben a bölcsődei helyek száma országosan összesen 36 635, míg a bölcsődébe beírt gyerekek száma 37 017 volt.

A bölcsődei helyek egyenetlenül oszlanak el az országban, ezért helyenként előfordulhatnak várólisták - mondta a Magyar Bölcsődék Egyesületének elnöke. Acsainé Végvári Katalin példaként említette Vecsést, ahol nem tudnak minden gyereket felvenni, mert a szomszédos Ócsa és Maglód kisgyermekei közül is többen itt várólistások, ott ugyanis egyelőre nincs bölcsőde. Hozzátette, az elmúlt évek fejlesztései eredményeként Budapesten megszűnőben van a bölcsődei helyhiány. Acsainé Végvári Katalin közölte, idén a II., a IX. és a XI. kerületben kellett várólistát létrehozni. A fővárosban jelenleg 11 863 bölcsődei hely van, ez a szám lassan, de folyamatosan tovább nő, legutóbb például a Ferencvárosban adtak át egy 40 helyes modern intézményt - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK