Megszüntetné a kulturális ágazatban dolgozók közalkalmazotti státuszát a kormány

Keddig véleményezhetik a kulturális szférában dolgozók azt az új törvényjavaslatot, amely megszüntetné a közalkalmazotti státuszukat.
Csernátony Csaba, 2020. április 12. vasárnap, 07:55
Fotó: Getty Images

A kulturális területen dolgozók közalkalmazotti státuszát is elvenné a kormány - írja a Népszava online verzója a a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete hivatalos posztjára hivatkozva.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma április 9-én küldte el a javaslatot véleményezésre a szakszervezetnek, utóbbinak április 14-ig reggel fél 9-ig van ideje válaszolni. Boros Péterné, az MKKSZ elnöke a törvényjavaslatról első között hírt adó Mércének azt mondta, vizsgálják a törvényjavaslatot, amelyet a kormány "húsvéti ajándékának" nevezett. A módosítás a közművelődésben, közgyűjteményeknél, levéltárban dolgozókat és az előadóművészeket érinti. A törvény 2020. november 1-jétől lépne életbe.

A törvényjavaslat szerint egy szervezet kivétel lenne: az Orbán-kormány által alapított Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár munkatársaira nem vonatkozik a javaslat.

HOZZÁSZÓLÁSOK