Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Álláspontjuk szerint miután az alaptörvény módosítása amúgy is napirenden van, Éger szerint ideális az időpont ahhoz, hogy az egészséggel, egészségüggyel kapcsolatos elvárások is helyet kapjanak benne.

A közkiadások GDP-arányos növelésével - a jelenlegi, 4,5 százalékról 6,5 százalékra - az egészségügybe áramló plusz  600-660 milliárd forintot a MOK fele-fele arányban fordítaná a bérek további emelésére és a kórházak konszolidálására. A kórházi adósságok jelenlegi rendezése, a számlák utólagos, év végi kifizetése  ugyanis nem valódi konszolidáció, a MOK szerint ehelyett arra lenne szükség, hogy a biztonságos és szakszerű működéshez valamint  az amortizációhoz szükséges fedezetet, a gazdasági-műszaki személyzet bérrendezését folyamatosan biztosítsák.

Halaszthatatlannak tartják a paraszolvencia mielőbbi kivezetését - tiltását és szankcionálását -, mert a hálapénz fenntartása nem csak hogy elvándorlása készteti a fiatal orvosokat, hanem az itt maradók képzésében is hatalmas hátrányt, behozhatatlan minőségbeli hiányosságokat okoz, és a megfelelő gyakorlati képzés nélkül maradt fiatal orvosok szakmailag megoldhatatlan helyzetekbe sodródnak.

Folytatni kell a béremelést

A paraszolvencia megtiltásának elengedhetetlen feltétele a bérek további rendezése, a korábban sikeres bértárgyalásokat már 2018-ban folytatni kell - hangsúlyozta Éger István, hozzátéve, hogy az orvosok és a szakdolgozók bérét a korábbit meghaladó ütemben kell emelni.

A területi szervezetek tanácskozásán született állásfoglalás az állami és a magán egészségügy átlátható szabályozását is a sürgős teendők közé emelte, külön megemlítve, hogy rendezni szükséges a magánellátásban keletkezett szövődményes esetek állami kórházbeli elhárításának felelősségi viszonyait is.

Mind az egészségügyi költésekre, mind a sürgősségi ellátás tehermentesítésére jótékonyan hatnak a kötelező állami egészségtan oktatás bevezetése, amit a kamara legalább 2006 óta szorgalmaz, ám mindez ideig lepattantunk a döntéshozókról - fogalmazott a MOK elnöke, aki most abban bízik, az Emmi új vezetésénél meghallgatásra talál a kérés.

Azonnal hozzá kell látni

A MOK szerint a biztonságos egészségügyi ellátáshoz sürgető az egyértelmű, korszerű szakmai protokollok, jól definiált hatásköri listák, valódi jogokkal és felelősséggel felruházott szakmai kollégiumok újraalkotására is, csakúgy mint a szakfelügyelet és a releváns ellenőrzésre alkalmas, független tisztiorvosi rendszer helyreállítása.

A területi szervezetek állásfoglalásában szereplő feladatokat Éger szerint a következő négy év első felében végre kell hajtani, ellenkező esetben tovább romlik az ellátás színvonal, a rendszer egyre nyomorúságosabb lesz. A listát eljuttatták Kásler Miklós emberi erőforrás miniszternek, akivel Éger - mint mondta, jó kapcsolatot ápol. Nagy Anikó egészségügyi államtitkárral - kinevezése óta - viszont még nem találkozott a MOK elnöke.

Fotó: Shutterstock