Megszüntetnék a hálapénzt - Káslerhez fordultak az orvosok

Hatszáz-hatszázhatvan milliárd forintos plusz forrást sürget az egészségügynek a Magyar Orvosi Kamara (MOK), a közkiadások GDP-hez mért minimálisan 6,5 százalékos részarányát az alaptörvényben rögzítenék, csakúgy mint az állampolgárok megfelelő színvonalú, hatékony egészségügyi ellátáshoz való jogát - ismertette ma sajtótájékoztatón a MOK területi tanácsának állásfoglalását Éger István MOK elnök. A dokumentumot már eljuttatták Kásler Miklós emberi erőforrás miniszterhez.
Szepesi Anita, 2018. május 29. kedd, 13:23
Fotó: Shutterstock

Álláspontjuk szerint miután az alaptörvény módosítása amúgy is napirenden van, Éger szerint ideális az időpont ahhoz, hogy az egészséggel, egészségüggyel kapcsolatos elvárások is helyet kapjanak benne.

A közkiadások GDP-arányos növelésével - a jelenlegi, 4,5 százalékról 6,5 százalékra - az egészségügybe áramló plusz  600-660 milliárd forintot a MOK fele-fele arányban fordítaná a bérek további emelésére és a kórházak konszolidálására. A kórházi adósságok jelenlegi rendezése, a számlák utólagos, év végi kifizetése  ugyanis nem valódi konszolidáció, a MOK szerint ehelyett arra lenne szükség, hogy a biztonságos és szakszerű működéshez valamint  az amortizációhoz szükséges fedezetet, a gazdasági-műszaki személyzet bérrendezését folyamatosan biztosítsák.

Halaszthatatlannak tartják a paraszolvencia mielőbbi kivezetését - tiltását és szankcionálását -, mert a hálapénz fenntartása nem csak hogy elvándorlása készteti a fiatal orvosokat, hanem az itt maradók képzésében is hatalmas hátrányt, behozhatatlan minőségbeli hiányosságokat okoz, és a megfelelő gyakorlati képzés nélkül maradt fiatal orvosok szakmailag megoldhatatlan helyzetekbe sodródnak.

Folytatni kell a béremelést

A paraszolvencia megtiltásának elengedhetetlen feltétele a bérek további rendezése, a korábban sikeres bértárgyalásokat már 2018-ban folytatni kell - hangsúlyozta Éger István, hozzátéve, hogy az orvosok és a szakdolgozók bérét a korábbit meghaladó ütemben kell emelni.

A területi szervezetek tanácskozásán született állásfoglalás az állami és a magán egészségügy átlátható szabályozását is a sürgős teendők közé emelte, külön megemlítve, hogy rendezni szükséges a magánellátásban keletkezett szövődményes esetek állami kórházbeli elhárításának felelősségi viszonyait is.

Mind az egészségügyi költésekre, mind a sürgősségi ellátás tehermentesítésére jótékonyan hatnak a kötelező állami egészségtan oktatás bevezetése, amit a kamara legalább 2006 óta szorgalmaz, ám mindez ideig lepattantunk a döntéshozókról - fogalmazott a MOK elnöke, aki most abban bízik, az Emmi új vezetésénél meghallgatásra talál a kérés.

Azonnal hozzá kell látni

A MOK szerint a biztonságos egészségügyi ellátáshoz sürgető az egyértelmű, korszerű szakmai protokollok, jól definiált hatásköri listák, valódi jogokkal és felelősséggel felruházott szakmai kollégiumok újraalkotására is, csakúgy mint a szakfelügyelet és a releváns ellenőrzésre alkalmas, független tisztiorvosi rendszer helyreállítása.

A területi szervezetek állásfoglalásában szereplő feladatokat Éger szerint a következő négy év első felében végre kell hajtani, ellenkező esetben tovább romlik az ellátás színvonal, a rendszer egyre nyomorúságosabb lesz. A listát eljuttatták Kásler Miklós emberi erőforrás miniszternek, akivel Éger - mint mondta, jó kapcsolatot ápol. Nagy Anikó egészségügyi államtitkárral - kinevezése óta - viszont még nem találkozott a MOK elnöke.

Fotó: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2018.05.29 21:18

"A paraszolvencia megtiltásának elengedhetetlen feltétele a bérek további rendezése"

Bár nem igazán vagyok járatos gyakorlatban az egészségügyben, de van egy olyan érzésem amúgy is azokhoz jut a paraszolvencia, akik szarrá keresik magukat. Akik pedig keveset, azokhoz semmi. Magyarul a béremelés ezen a problémán semmit sem fog változtatni, mást segít megoldani, de most ez a kérdés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2018.05.29 21:05

Folytatni fogják a béremelést!

Fogadjunk, hogy a képviselői fizetések rövid úton emelkedni fognak!?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html