Fájdalmas jelzés érkezett a jövő nyugdíjasainak

A magyarok nagy része megtakarítási attitűdjeit tekintve továbbra is csak a mának él. A jövő már biztatóbb képet sugall, hiszen a magyar szülők egyre inkább felismerik a pénzügyi tudatosságra nevelés fontosságát - derül ki a 12. alkalommal elkészített OTP Öngondoskodási indexből.
Domokos Erika, 2018. november 8. csütörtök, 11:26
Fotó: Pixabay

A felnőtt lakosság nagy részének továbbra sincs semmiféle megtakarítása. Azaz az átlagkeresetek évek óta tartó bővülése sem adott igazán lendületet az öngondoskodásnak - olvasható a közleményben.

Azok közül, akiknek van megtakarításuk, egyre többen tartják tartalékaikat saját otthonukban. Tavalyhoz képest kilenc százalékponttal, 41 százalékra emelkedett az otthon tartott készpénz aránya. A felmérés szerint ennek oka leginkább az, hogy az emberek így készülnek fel a váratlan helyzetek kezelésére, de sokan vannak, akik egyszerűen túl kevésnek tartják az összeget ahhoz, hogy befektessék a bankokban.

Az OTP Öngondoskodási index értéke szinte már trendszerűen, második éve csökken, idén egy ponttal, 35-ös értékre - nyilatkozta a kutatásról Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese. A válaszokból kitűnik, hogy sokan inkább a mának élnek és rövid távú céljaikat valósítják meg, nem ügyelve a hosszú távú öngondoskodásra, például a nyugdíjcélú megtakarításokra.

A magyarok többsége szerint csak állami nyugdíja lesz idős korban

A leghosszabb távú tervezést igénylő, nyugdíjcélú megtakarításokról továbbra is ellentmondásosan gondolkozik a lakosság. A felmérés történetében soha ilyen magas arányban (77 százalék) nem voltak azok, akik az államtól várják a kényelmes és biztonságos időskor biztosítását. A legtöbben arra számítanak, hogy kizárólag az állami nyugdíjukból fognak megélni, ugyanakkor a kutatás arra is rávilágít, hogy a megkérdezettek 72 százaléka szerint ez az összeg nem lesz elég a gondtalan időskor biztosítására.

A szülők támogatnák anyagilag a gyerekeiket

Látva, hogy a hosszú távú megtakarítások mértéke az elmúlt években folyamatosan csökken, a felmérés most először mélyebben is vizsgálta, mi a helyzet a családról, gyermekekről való gondoskodással. A kutatásban megkérdezett szülők csaknem kétharmada egyetértett abban, hogy a gyermekek anyagi támogatása az egyik legfontosabb cél, arról azonban, hogy miként és meddig kell ezt megtenniük, már erősen megoszlik a véleményük - írta az OTP.

A legtöbb szülő addig támogatná gyermekét, amíg megteheti azt (41 százalék), mások (57 százalék) szerint ez függ a gyermek életkorától és társadalmi helyzetétől. A közép- és felsőfokú tanulmányok költségeinek fedezése mellett a kortársakkal közös programok, a házasságkötés és az otthonteremtés támogatását tartja a szülők többsége a legfontosabb támogatandó célnak. Ezeket a költségeket a szülők nagy része plusz munkából tervezi fedezni, mindössze ötödük gyűjt kifejezetten ilyen célokra.

A válaszokból kitűnik, hogy a pénzügyi ismeretek átadását illetően van ok a bizakodásra. Bár az aktív korú lakosság elenyésző része kapott pénzügyi oktatást, a most kiskorú gyereket nevelő szülők igyekeznek jobban odafigyelni a saját gyermekük megfelelő pénzügyi oktatására. A megkérdezett szülők 85 százaléka fordít figyelmet erre, hogy tudatosabb generációk nőjenek fel - közölte Kovács Antal.

Az OTP Öngondoskodási index eredményeiből kiderül az is, hogy a szülők az edukáció jó eszközének tartják a zsebpénzt - a megkérdezettek gyerekeinek több mint kétharmada rendelkezik zsebpénzből vagy pénzajándékból származó saját megtakarítással. Tízből kilenc szülő pedig ösztönzi gyermekét arra, hogy ebből a pénzből tegyen félre valamilyen célra.

Az Öngondoskodási Index 2018 felmérés országos reprezentatív mintán, 1500 fő személyes megkérdezésével készült, bankszámlával rendelkező 18-70 éves korosztály körében.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szevasz_tavasz, 2018.11.08 14:18

@europeer: A bankok csökkenő betéti kamatinál azért azt vedd figyelembe , hogy 2009-ben a szemkilövető, a gazdaságot elquró Öszödi böszme és a libatatolvaj kormánya idején mekkora volt az MNB alapkamata ( kb 6X-sa a mostaninak ) és a bankok hitelkamata is többszöröse volt a mostaninak. Így azért árnyaltabb a kép.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.11.08 11:53

Ezért tegyük bankba a pízt?:
--------------
Dráma a magyar bankbetéteknél, de a bankokat ez nem érdekli
Teljesen kiábrándult a magyar lakosság a lekötött betétekből: a 2009 végi csúcshoz képest kevesebb mint a felére, az akkori szint 43%-ára esett a lekötött betétben parkoló ügyfélpénzek állománya.
A LÉNYEG, HOGY MIÉRT: 2009 végén 1 millió forintnyi lekötött összegre átlagosan 66 630 forint kamatot ígértek a bankok, ma ez már csak 3141 forint. Bár a kamatadó időközben 15%-ra csökkent, a 6%-os ehót pedig idén év elejével eltörölték,
https://www.portfolio.hu/finanszirozas/bankok/drama-a-magyar-bankbeteteknel-de-a-bankokat-ez-nem-erdekli.261221.html
--------------------
Varga meg csodálkozik, hogy nem takarékoskodik a magyar. A fidesz qrmány eltörölte az életbiztosítási megtakarítás 20%-os adókedvezményét is.
Pedig Varga mint volt biztosítós ügynök, még biztos érvelt azzal is, hogy a befizetés 20%-a az adóból visszaigényelhető. Tehát Varga pontosan tudja, hogy mit művel a fidesz qrmány.
Miért nem érdemes megtakartíani, és hogyan kell tönkrevágni a megtakarításokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html