Egy reprezentatív felmérés, a Magyar ifjúság kutatás szerint a magyar fiatalok 28 százaléka az ifjúság legégetőbb problémájának az anyagi nehézségeket, a szegénységet tartja. A megkérdezett 8 ezer fiatal a pénztelenséggel és az alacsony keresetekkel volt a legelégedetlenebb.

A fiatalok nem túl optimisták személyes életterveik megvalósításának esélyeivel, és a jövőbeli kilátásaikkal kapcsolatban sem. Mindössze minden ötödik megkérdezett elégedett egyértelműen az életkörülményeivel, valamint a jövő kínálta lehetőségekkel. Figyelemre méltó adat az is, hogy a jobb megélhetés érdekében a fiatalok 69 százaléka választaná a kivándorlást.

Mivel a gyerekek az önálló életkezdésnél jószerével csak a szülőkre támaszkodhatnak, elsősorban az ő feladatuk, hogy minél előbb elkezdjenek megtakarítani gyermekeik számára. Ez, persze a lehetőségek függvénye is.

Sokan látják a felelősségüket, de viszonylag kevesen tesznek érte. A megkérdezettek alig hat százaléka jelölte meg takarékoskodási célként, hogy gyermekei, vagy unokái támogatására félretegyen - ez már az OTP Bank 2017-es Öngondoskodási indexének eredményeiből derült ki.

A fiatal és a felnőtt korosztályok között ma leginkább az húzza meg a határt, hogy az illető anyagilag független-e, például önálló lakásban él-e, mint az, hogy hány éves - mondta Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási szolgáltatások főosztályának igazgatója. Éppen ezért fontos lenne, hogy a szülők már kisgyermekkortól, tudatosan tegyenek félre a gyerekek önálló életkezdésének megkönnyítésére.

Fotó forrása: Shutterstock