December közepén hagyta jóvá a fővárosi választási bizottság, hogy a 2024-es olimpiáról és a Városliget sorsáról is szavazhatnak a budapestiek. A Városliget sorsáról Karácsony Gergely, Zugló PM-es polgármestere nyújtotta be a kérdést, míg az olimpia megrendezéséről Erdélyi Katalin, az Átlátszó újságírója.

A két kezdeményező együttműködési megállapodást kötött egymással - mondta az Indexnek Erdélyi. Közösen kampányolnak, gyűjtenek aláírást és közös pénzből is költenek minderre.

Egyetlen akadály van már csak a népszavazás előtt. A választási bizottság döntését megtámadták a bíróságon. A bíróságnak heteken belül döntenie kell, és ha jóváhagyja a döntést, a kezdeményezők számításai szerint január végén indulhat az aláírásgyűjtés.

Az olimpiáról ezt a kérdést nyújtották be: Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata ne pályázzon a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére?

A Városligetről pedig ez a kérdés: Egyetért-e Ön azzal, hogy a városligeti építési szabályzat ne tegye lehetővé új múzeumi épületek építését a Városligetben?

Ha sikerül összegyűjteni 140 ezer aláírást, akkor a budapesti választópolgárok nyilváníthatnak véleményt a kérdésekről - írta a portál.