Megtámadták Matolcsyt - és még nincs vége?

A nemzetgazdasági minisztérium szerint előre felépített sajtótámadásról van szó a tárcavezető ellen, ami folytatódni fog.
NAPI, 2010. október 5. kedd, 16:41
Fotó:

Miniszteri kinevezése óta téves információkra, találgatásokra és légből kapott hírekre hagyatkozva több sajtóorgánum megalapozatlan támadást indított Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter személye ellen - állítja a szaktárca. A kiadott közlemény szerint - amely a tárca eddigi tevékenységét is méltatja - a ferdítéseket, csúsztatásokat, sőt hazugságokat is tartalmazó cikkek hónapok óta egy előre felépített koncepció szerint jelennek meg, s híreink szerint hasonló témájú cikkek megjelenésére a közeljövőben is számítani lehet. Hozzáteszik: ezek a támadások az egész magyar nemzetgazdaság pénzügyi függetlenségét is veszélyeztetik.

A közlemény az Index és a Magyar Nemzet cikkeinek állításait igyekszik cáfolni.

A 3,9 százalékról 4,4 százalékra módosított tavalyi államháztartási hiány kapcsán - amelyről elsőként a Napi Gazdaság Online számolt be - például azt írja, hogy az eredményszemléletű költségvetés szerint minden olyan kiadás és bevétel is beleszámít az adott év költségvetésébe, amelynek elszámolása, tényleges utalványozása esetleg már az előző, vagy a rákövetkező évben történik, vagyis ez esetben a tételek időbeli elszámolását tisztázták az Eurostat és a magyar fél szakemberei.

Leszögezi továbbá, hogy a miniszterelnök szóvivője cáfolta azt az értesülést, amely szerint a költségvetés összeállítását koordináló Bathó Ferenc elbocsátását Varga Mihály, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára akadályozta volna meg.

A közlemény kikerüli ugyanakkor azt az állítást, miszerint ellentét alakult volna ki a KIM és az NGM között az új főosztályvezetőkre vonatkozó kiválasztási eljárás során. A tárca csak azt állítja, hogy minden vonatkozó törvényt betartott, hiszen a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ (KSZK) bevonására a lehetőség adott, de nem kötelező.

Arra vádra, hogy a tárca nem végez látható szakmai munkát, a minisztérium az általa kidolgozott 29 pontos gazdasági akciótervet, a Nemzeti Eszközkelezőről szóló, október 15-éig a kormány elé terjesztendő javaslatot, a készülő egykulcsos adórendszerrel, a 2011-es költségvetéssel és az Új Széchenyi Tervvel felel.

Azt az értesülést, amely szerint Orbán Viktor kivonult volna Matolcsy mögül, a miniszterelnök azon, a Blikkben megjelent nyilatkozatával cáfolják, amely szerint "(…) a gazdasági miniszter, aki az adórendszerért felelős, egy húron pendül velem. Együtt alkottuk meg Magyarország talpra állításának programját, amellyel 10 év alatt egymillió új munkahelyet hozunk létre."

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.10.05 17:42

Szerintem meg korrektebb lenne, ha Orbán Viktor kiállna a kamerák elé és elmondaná, hogy Matolcsy marad vagy Matolcsy a költségvetés zárószavazásáig marad utána Usa nagykövet lesz az utóda meg xy lesz...mert ha már a Hir Tv ami azért eléggé Fideszes pletykálgatja ezt akkor a dolgot jó lenne tisztába tenni... nem kell ezt a dolgot szégyelni meg takargatni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html