BUX
38240

Megtorpant a magyar ipar

Januárban az ipari termelés volumene 0,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette első becslése alapján a KSH.

MTI, 2016. március 7. hétfő, 10:09

Januárban a munkanaphatástól megtisztított index 2,2 százalékos éves növekedést mutatott. Az előző hónaphoz viszonyítva 0,1 százalékkal csökkent az ipar kibocsátása a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint.

Az ipari termelés lassulása annak következménye, hogy néhány nagy járműgyártó vállalkozás karácsonyi ünnepek körüli szünete hosszabb lett az előző évinél, és átnyúlt az idei évre. Így a járműgyártásban a szokásos kétszámjegyű növekedés helyett kisebb csökkenés volt. Ez a magyarországi beszállítókat is érintette.

Ilyen már rég nem történt

A termeléskiesés nemcsak az exportban, hanem a belföldi értékesítésben is megmutatkozott, mindennek a járműgyártás ipari termelésen belül képviselt jelentős súlya miatt van akkora hatása.

A növekedési ütem hasonló mértékű megtorpanására legutóbb 2014 októberében volt példa, akkor is a járműgyártással összefüggésben.

Az ipari termelés 2015-ben minden hónapban nőtt, a nyers és a munkanappal kiigazított adatok szerint egyaránt. Tavaly decemberben az ipari termelés volumene 9,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, 2015-ben a termelés 7,5 százalékkal volt magasabb, mint 2014-ben.