A belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak átlagosan az előző havi szinten maradtak szeptemberben. Jelentősebben csak a bányászat és kőfejtés területén csökkentek az árak. A feldolgozóipari ágazatokban az árak összességében kismértékben nőttek, míg az energiaipar területén enyhén csökkentek.

Szeptemberben az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal csökkentek. A feldolgozóipari ágazatok értékesítési árai összességében 0,2 százalékkal mérséklődtek.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2013 szeptemberében az előző havihoz képest 0,2 százalékkal növekedtek. A feldolgozóipari ágakban az árak átlagosan szintén 0,2 százalékkal voltak magasabbak, mint augusztusban.

A forint az euróval szemben 0,1 százalékkal gyengült, míg az amerikai dollárral szemben 0,2 százalékkal erősödött augusztushoz képest. Az előző év azonos időszakához viszonyítva az ipar és feldolgozóipari ágazatok forintban mért export árai 2,7 százalékkal emelkedtek.

Az Európai Unió 28 tagországa ipari termelőiár-indexének 2013. szeptemberi alakulásáról szóló Eurostat-gyorstájékoztató 2013. november 5-én jelenik meg.

Lefelé módosult a külkertöbblet

Augusztusban 613 millió euró volt a magyar gazdaság külkereskedelmi többlete a KSH részletes adatai szerint, valamivel kisebb, mint az előzetesen közölt 621 millió euró.

A nyolcadik hónapban a külkereskedelmi termékforgalom kivitelének volumene 1,4, a behozatalé 0,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét. Az év első nyolc hónapjában a külkereskedelem export- és importvolumene megközelítően 3 százalékkal bővült.

Agusztusban a kivitel értéke 6,4 milliárd eurót (1911 milliárd forintot), a behozatalé 5,8 mil­liárd eurót (1728 milliárd forintot) tett ki. A külkereskedelmi mérleg egyenlege az év nyolcadik hónapjá­ban 613 millió euró (184 milliárd forint) volt.

Az év első nyolc hónapjában a kivitel volumene 2,5, a behozatalé 3,2 százalékkal nőtt 2012 azonos idősza­ kához képest. A kivitel értéke 53,5 milliárd euró (15 847 milliárd forint), a behozatalé 49,0 milliárd euró (14 485 milliárd forint) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 4,6 milliárd eurót (1362 milliárd fo­rintot) tett ki, ami megközelítőleg a tavalyi szintnek felel meg.

2013. január-augusztusban a forgalom forintban mért árszínvonala az előző év azonos időszakához viszonyítva az importban 1,2, az exportban 0,5 százalékkal csökkent. A cserearány 0,7 százalékkal javult. A forint az euróhoz viszonyítva 1,4 százalékkal gyengült, míg a dollárhoz képest 1,2 százalék­kal erősödött.

2013 első nyolc hónapjában az export 77, az import 71 százalékát bonyolítottuk le az EU tagállamaival. Az EU­-n kívüli országokkal folytatott kereskedelem volumene az uniós forgalomnál jóval dinamikusabban, a kivitelben 4,7, a behozatalban 6,6 százalékkal növekedett előző év azonos időszakához képest.