Míg 2018-ban 41,7 milliárd forint volt a költségvetés kiva bevétele, addig tavaly 70,5 milliárd forint - ismertette Izer Norbert. A mintegy 70 százalékos növekedés legfőbb oka az, hogy egyre népszerűbb ez az adófajta. 2015. január 1-jén még csak 6500 kivást tartott nyilván az adóhivatal, számuk már 2019. november végére több mint hatszorosára nőtt - mondta az államtitkár.

A taglétszám és az adóbevétel növekedésben szerepet játszhatott egyebek mellett az adó mértékének folyamatos csökkentése is. A tavalyi 13 százalékos adómérték ugyanis már három százalékponttal kisebb volt, mint 2015-ben - emlékeztetett Izer Norbert. Ez a tendencia folytatódik, hiszen tavaly december 31-ig további 10 671 vállalkozás választotta a kivát, így létszámuk idén átlépi az 50 ezres határt is. Ráadásul az adócsökkentési tendencia is változatlan: idén már csak 12 százalék adó terheli a kivásokat. Az államtitkár ugyanakkor azt is hozzátette, hogy pontos adatok majd január végén várhatóak.

Ez legversenyképesebb adófajta

A kiva az Európai Unió egyik legversenyképesebb adófajtája - jelentette ki Izer Norbert. Nemzetközi szinten is előremutató adónemről van szó, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha egy cég növekedni, bővülni szeretne, akkor a kiva olyan adómegtakarítást biztosít, amelyet szinte egyetlen unióban jelenleg hatályban lévő adófajta sem képes nyújtani - szögezte le az államtitkár.

Az adó alapja a bértömeg és az a profit, amit a tulajdonosok kivesznek a vállalkozásból, vagyis a vállalkozásból kivont vagyon. Az adó mértéke az idén január 1-jétől 12 százalékra csökkent.

Kiknek érdemes váltani?

A váltást főképp azoknak a cégeknek érdemes megfontolniuk, amelyeknek a bértömege nagyobb a nyereségénél. Azoknak is érdemes megfontolni a váltást, akik növekedésre fordítják vissza a nyereségüket. A számítások elvégzésében segít a Pénzügyminisztérium kiva-kalkulátora. A kiva mindezek mellett igen rugalmas adófajta is, hiszen év közben bármikor lehet választani, és a bejelentést követő hónap első napjától már a kiva szerint adózik a cég - foglalta össze röviden az előnyöket Izer Norbert.

A kisvállalkozók adózásán egyszerűsíteni, a közterheken pedig csökkenteni kell - idézte fel a kormány adópolitikai céljait az államtitkár az MTI szerint. A csatlakozási hullám azt jelzi, hogy a gazdasági szereplők méltányolták a kormányzati törekvéseket, de mutatja azt is, hogy a kisebb vállalkozások hajlandóak befizetni az egyszerű és alacsony adót - fogalmazott Izer Norbert, aki szerint a kormány ezen túl is alacsony adóval és könnyű adószabályokkal igyekszik segíteni a hazai kisvállalkozásokat.