Megugrott a magyar gazdaság - íme, a részletes adatok

A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2017 III. negyedévében 3,9 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. Ez 0,3 százalékkal magasabb az első becslésnél.
Dzindzisz Sztefan, 2017. december 5. kedd, 09:00
Fotó: Napi.hu

2017 III. negyedévében az előző év azonos időszakához képest:

 • A GDP volumene 3,9 százalékkal nőtt. Az első becslésben közölt III. negyedévi adathoz viszonyítva a második becslés 0,3 százalékponttal magasabb volumennövekedést mutat, amit elsősorban a piaci szolgáltatásoknak a vártnál kedvezőbb teljesítménye magyaráz. (Egyedülálló modellel hasítana Magyarország - ezt már senki sem gondolja komolyan?)

Termelési oldal:

 • Az ipar hozzáadott értéke 3,7, ezen belül a feldolgozóiparé 4,9 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához mérten. A feldolgozóiparon belül a járműgyártás kivételével a jelentősebb súlyú ágazatok mindegyike bővült.
 • Az építőipar teljesítménye 28 százalékkal emelkedett. Az ágazaton belül leginkább az egyéb építmények építése nőtt.
 • A mezőgazdaság hozzáadott értéke 11 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi, magas bázishoz képest.
 • A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 3,8 százalékkal nőtt. A szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység együttes hozzáadott értéke 8,1 százalékkal bővült, ezen belül az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység növekedése volt jelentős. Az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág hozzáadott értéke 8,2 százalékkal nagyobb lett. A kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás hozzáadott értéke 6,8 százalékkal emelkedett. A szállítás, raktározás ág teljesítménye 4,7 százalékkal növekedett. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 0,6 százalékkal nagyobb lett, ugyanis a hitel- és betétállomány bővülése miatt a díjak és jutalékok emelkedtek. A közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes teljesítménye 1,5 százalékkal csökkent.
 • A bruttó hazai termék 2017. III. negyedévi, 3,9 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 2, az ipar 0,8 és az építőipar 1 százalékponttal járult hozzá. A szolgáltatásokon belül a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás, valamint a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység és adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység együttes hozzájárulása (0,7, illetve 0,6 százalékpont) volt a legjelentősebb. A mezőgazdaság 0,6, a közigazgatás, oktatás, egészségügy 0,2 százalékponttal mérsékelte a GDP növekedési ütemét.

Felhasználási oldal:

 • A háztartások tényleges fogyasztása 4,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A tényleges fogyasztás összetevői között a legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 4,7 százalékkal bővült, ezen belül szinte minden kiadási csoportban volumennövekedést mértünk. A kiadási csoportok közül a lakberendezés, lakásfelszerelés, az élelmiszerek, a vendéglátás, szálláshelyszolgáltatás, valamint az egyéb szolgáltatások esetében a volumen az átlagot meghaladóan emelkedett. A háztartások Magyarország területén realizálódó (hazai) fogyasztási kiadása 4,3 százalékkal nőtt.
 • A kormányzattól kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 3,4, a közösségi fogyasztásé 2,5 százalékkal bővült. A háztartásokat segítő nonprofit intézményektől kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 15 százalékkal nagyobb lett.
 • A fenti folyamatok eredményeként a végső fogyasztás 4,4 százalékkal emelkedett.
 • A bruttó állóeszköz-felhalmozás nagy mértékben, 20 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki, alacsony bázist. Mind az építési beruházások volumene, mind a gép- és berendezésberuházásoké jelentősen emelkedett. A beruházási aktivitás növekedése a nemzetgazdasági ágak többségében, a nagyobb súlyú ágak mindegyikében erőteljes volt.
 • A bruttó felhalmozás az egy évvel korábbihoz képest 19 százalékkal nőtt.
 • A belföldi felhasználás az III. negyedévben összességében 8 százalékkal emelkedett.
 • A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában folyó áron 686 milliárd forint aktívum keletkezett. Az export 4,5, az import 9,3 százalékkal emelkedett. Az áruforgalomban a kivitel 5,3, a behozatal 9,9 százalékkal bővült. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül a szolgáltatások (beleértve az idegenforgalmat is) exportja 2, importja 6,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.
 • A bruttó hazai termék 2017. III. negyedévi 3,9 százalékos bővüléséhez a végső fogyasztás 3, a bruttó felhalmozás 4,1 százalékponttal járult hozzá. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 3,2 százalékponttal lassította a gazdasági teljesítmény bővülését.

2017 III. negyedévében az előző negyedévhez képest:

 • A szezonálisan és naptárhatással kiigazított, kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye 0,9 százalékkal nőtt. (Az előző negyedévivel történő összehasonlítás mindig a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján történik.)
 • A termelési oldalon az építőipar bruttó hozzáadott értéke 6,7, a szolgáltatásoké 1,4, a mezőgazdaságé 0,1 százalékkal bővült, az iparé 0,9 százalékkal mérséklődött.
 • A felhasználási oldalon a végső fogyasztás összetevői közül a közösségi fogyasztás 1,1, a háztartások fogyasztási kiadása 1 százalékkal emelkedett, a kormányzattól származó természetbeni társadalmi juttatások 0,6 százalékkal nőttek. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 4,3 százalékkal nagyobb lett. A külkereskedelemben az export 1,1 százalékkal csökkent, az import 1,2 százalékkal nőtt.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

luki44, 2017.12.07 12:48

@zuljin: "Nekem van manyup számlám, az évente befizetett összeg eleve 20%-kal magasabb az adójóváírás miatt, erre jön még a 2-3% nettó hozam."

Gatulaluk hozza! te egy erolelato ember vagy, kapsz majd allami nyugdijat is es a magan nyugdijalap is hozza jarul majd az oregkori joletedhez. DE! Most ved a tarsadalom tobb mint felet akik nem kepesel ere, kulombozo oknal fogva (mert hu..ek es nem kepsek a jovore gondolni, nem tehetik meg, vagy csak ugy hozza a sors) veluk mi lessz? melyk manyup fog legalabb anyit adni nekik hogy ne haljon ehen? Tudod ezt az egesz allami nyugij renszert pont a polgarosodas hozta letre, ugyanis rajotek hogy a polgarosodas folyaman az emberek elvesztik nagyresze elveszti az ongondoskodara valo kepeseget. Meg a csaldok is szethuzobbak lettek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix3, 2017.12.06 21:45

@zuljin:
"Ezek gyenge próbálkozások voltak"

Sajnos neked még ez is sok volt!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zuljin, 2017.12.06 21:24

@krix3: Ezek gyenge próbálkozások voltak, erőltesd meg magad jobban! Egy fityiszestől is többet várunk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix3, 2017.12.06 21:21

@zuljin:
"Az már baj, ha valaki azt hiszi magáról hogy mindent tud."

More, szövegértésed egyenlő a nullával...

"Egyébként fogalmam sincs miért oly hülye az állam, hogy lemond egy csomó adóról a manyup miatt."

Mint írtam én nem tudok mindent...

Te viszont (a tőled idézett sor után) szemmel láthatóan funkcionális analfabéta vagy...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zuljin, 2017.12.06 21:18

@krix3: Nincs ha. Van és kész. 2: Az persze fel sem merült benned, hogy nem az állam a hülye, hanem te magad vagy és nem értesz az egészből semmit. Az már baj, ha valaki azt hiszi magáról hogy mindent tud. Én nem gondolom ezt, ezért olvasok és számolok utána.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html