Az utóbbi hetekben egyértelműen megnőtt a forgalom a pénzváltókban, az emberek megtakarításaikat féltve pénzt váltanak, mondta Kósa Zoltán az Exclusive csoport igazgatója az Indexnek. A spekuláció azonban kétirányú. Akad olyan, aki úgy véli, a forint átmeneti kis korrekció után ismét rohamos gyengülésnek indul és az euró jelenlegi 314 forintos szintről jóval 320 fölé kerülhet, ők euróvásárlásba kezdtek.

Az IMF-megállapodásban és forinterősödésben bízó lakosság pedig éppen a drága euróból próbál hasznot húzni, úgy vélik, a közeljövőben ennél magasabb szinteken már úgysem tudnak eladni, így minden euróban lévő megtakarításukat forintra váltják.

Kósa az Index érdeklődésére elmondta, a kisebb pénzváltók esetében elképzelhető, hogy átmenetileg kifogynak valamelyik valutából, a nagyobbaknál ez ritkábban fordul elő. Az árszabás pénzváltónként teljesen eltérő lehet, a nagy árréssel dolgozóknak kevesebbszer kell naponta átírni az árfolyamjelző táblát, egyes helyeken azonban akár naponta hússzor is új árakat írnak ki az árfolyammozgásnak megfelelően.

Az Ibla International egyik munkatársa arról számolt be, az elmúlt héten a forgalom nagyjából duplájára nőtt, és bár általában nem jellemző, hogy kifogynak egy-egy valutából, az utóbbi napokban még ez is előfordult. Náluk egy napon belül átlagosan hatszor-nyolcszor cserélnek táblát. A múlt héten a szerdai nap volt a leghúzósabb, amikor az euró árfolyama a 316-körüli szintről 321 forintos szintig ugrott.

A megnövekedett érdeklődés minden hasonló mértékű árfolyammozgásnál megjelenik, a nyereség - vagy a veszteség elkerülésének - reményében azonban könnyen rossz lóra tehetünk. Elemzők úgy vélték, ha megnyugtató hírek érkeznek az IMF-fel és az EU-val való tárgyalásról, az erősítheti a forintot, egy esetleges megegyezés pedig akár 300 forint alá is lökheti az euró árfolyamát a hétfői 314-es szintről. A tárgyalások kudarca esetén azonban nincs megállás, egyes kalkulációk szerint akár 335-ig, mások szerint akár 350-ig elszaladhat az árfolyam.