Megugrott az államadósság

A második negyedév végén a bruttó államadósság a GDP 79,6 százalékára emelkedett – közölte az MNB a legfrissebb adatait. Tavaly decemberben még 76,9 százalékon állt a mutató.
Napi.hu, 2015. augusztus 17. hétfő, 11:41
Fotó: Napi.hu

Hullámvasúton van a magyar államadósság - ezt tükrözik az államadósság heti adatai is - de az MNB most publikált részletesebb mutatója. Az adósság évek óta ciklikusan mozog: a kormány decemberre lenyomja mutatót, év közben pedig tartalékol a lejáratokra.

Ez zajlik az idén is: tavaly utolsó negyedére 76,9 százalékra nyomták le az adósságot, az első negyedévben már 77,6 százalékra emelkedett a féléves adat szerint pedig a bruttó államadósság 25 881,3 milliárd forintra emelkedett ami a GDP 79,6 százaléka.

Az adósságot a második negyedévben a nettó adósságfelvétel 397 milliárd forinttal, míg a forint árfolyamváltozása 508 milliárd forinttal növelte. Az adósságfelvételből 195 milliárd forintot tett ki a Budapest Bank Zrt. állami megvásárláshoz szükséges MFB-hitel - olvasható a jegybank közleményében.

Megtört viszont a nettó államadósság évek óta tartó emelkedése: immár negyedik negyedévben csökkent a mutató, így az második negyedév végén a GDP 71,2 százalékára csökkent az előző negyedéves 72,6 százalékról. A nettó államadósság-mutató egy éve ért a csúcsra, akkor a GDP 74,4 százalékán állt.


Idén a második negyedévben a központi kormányzat nettó finanszírozási igénye 46 milliárd forint volt. Eszköz oldalon a Budapest Bank megvásárlása következtében jelentős mértékben nőtt a központi kormányzat által birtokolt részvényállomány. Számottevően növekedtek a központi kormányzat EU-al szembeni egyéb követelései is - ez utóbbi a Brüsszel által elállított átutalások miatt alakult ki. Kötelezettség oldalon jelentősen csökkent a rövid lejáratú értékpapír-állomány, egyedül a háztartások esetében mutatkozott nagyobb mértékű kincstárjegy-vásárlás. A hosszú lejáratú értékpapírok tranzakcióból fakadó állománynövekedése két ellentétes irányú folyamat eredőjeként alakult ki: a negyedév során jelentős belföldi államkötvény-kibocsátás történt, amit az előző negyedévhez hasonló, nagyarányú külföldi devizakötvény-visszavásárlás részben ellensúlyozott.

A helyi önkormányzatok nettó finanszírozási igénye 75 milliárd forint volt a második negyedévben.

A háztartások nettó finanszírozási képessége a 2015 második negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 7,7 százaléka (2502 milliárd forint) volt. 2015 második negyedévében a háztartások megtakarításai - nettó finanszírozási képessége - (571 milliárd forint) a negyedéves GDP 7,0 százalékát tette ki. A pénzügyi helyzetét javította a devizahitelek forintosítása kacsán csökkenő hitelállomány. Az ingatlan és egyéb hitelek elszámolásából fakadóan a fennálló hitelállomány tovább csökkent, illetve növekedett a hiteltartozással már nem rendelkező, elszámolásban résztvevő háztartások pénzügyi eszköze a bankok visszakapott járandóságnak köszönhetően-

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2015.08.19 11:38

@hunorti: BÉRTOLLNOK !!!!!

A lényeglátásod egyenlő a 0-val
A beírásomból a ÉPESZŰ emberek jól látják ,hogy a minimálbér 14 %-os emeléséhez 93 %-os állami bevétel növekedés társul,míg az bruttó 1 000 000 ft nettója 134 %-a 2010 évinek az állami bevétel pedig csak 78 %.

A HÜLYESÉG versenyben dobogós vagy.
Az egykulcsos adóhatás a különbség, amit az EGOISTA BARMOK bevezettek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2015.08.18 23:21

@Pluralista: Mikor irtam en hogy megerte bezuzni a MANYUP-ot?

A tetves fidesztolvajok elloptak az emberek 13 evi megtakaritasait, a sok hulye meg tapsolt hozza.

Ettol fuggetlenul teny, hogy az allamadossag csokkent amikor bedaraltak az allampapirokat, ezt meg egy majom is felfogna, neked nem tudom miert nem sikerul. ( illetve tudom... :))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pluralista, 2015.08.18 22:59

@Rodent: ahá, csökkent, aztán szépen újratermelődött. Akkor tisztára megérte a sok birkának, hogy bedobták a megtakaritásukat a közösbe, ugye balfék? Te is bedobtad, birkaként visitva, mi?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ezt-neked, 2015.08.18 22:04

@hunorti: ".sajnos a külföldi beruházásoktól függünk a 40 komcsi világ miatt,és a min bér nagy emelése sok kárt okozna ...,sok cég elmenne ,és nincs még akkora tőkés réteg ,ami felszívná a munkaerőt.."

Te fityesz birka! Az az aprócska tény, úgy látom nem igazán zavarja az a hatalmas "éleslátásodat", hogy a minimálbér emeléssel csak a vállalkozásokat húzták le, mert a melósok jóformán semmit nem érzékeltek belőle a zsebükben, nem véletlenül volt szüksége a qurmányodnak a "bérkommandó"-ra!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2015.08.18 21:52

@senkalfonz: Látom zavarják a cáfolhatatlan tények.!!!

Javaslom tájékozódjon mielőtt bárkit minősít, nem tagadom a stílusom mindíg érdes volt ,nem különösebben tiszteltem azokat akiknél a HÜLYESÉGNEK csak alsó határa van mint itt többjüknek,de a elsőtitkárok is tudomásúl vették és nem vitatkoztak a tényeken.
Sok beképzelt BAROM van a politikában ,úgy a baloldaliak között mint a kormányban, miért baj az ha nekem az a meggyőződésem ,hogy ÉPESZŰ kormány nem hoz létre olyan adórendszert mint a mi egykulcsosunk, az Osztrákok most emelték a luxus jövedelmek felső adókulcsát 50 %-ra.
Amennyiben a CSÜRHE meghagyta volna a 2010-es adókulcsokat akkor évi több mint 500 milliárddal kevesebb lett volna az adósság növekedés , a másik 450 milliárd felesleges nyugdíj kiadásért a SZOCIKAT 80 %-ban terheli a felelősség 20 %-ban Orbánt mert nem váltotta be a 2009 őszén tett HAZUGSÁGÁT . " VISSZATÉRÜNK A 2002-es NYUGDÍJ MEGÁLLAPÍTÁSHOZ " Nem tért vissza még fokozta a SZOCIK hülyeségét a járulék plafon eltörléssel anélkül ,hogy vissza állította volna a 2002-ben alkalmazott degressziós táblázat és a valorizációs szorzók évenkénti nyugdíj emeléssel növelt táblázatait.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html