Megugrott az államadósság - vallott az ÁKK

Hullámvasútra került a központi költségvetés adóssága az elmúlt hetekben: az ÁKK legfrissebb adatai szerint az első két hónapban nettó 562,9 milliárd forinttal nőtt az adósság – miközben az államháztartás hiánya „csak” 310 milliárd volt. Az adósság növekedésben a dollár- és frankerősödés játszhatott szerepet.
Papp Zsolt, 2015. március 11. szerda, 17:38
Fotó: Napi.hu

Március 6-án a központi költségvetés adóssága 24 444 milliárd forint volt, ami 562,9 milliárd forintos növekedés 2014 utolsó napjához mérve - olvasható az Államadósság Kezelő központ (ÁKK) Zrt. eheti közleményéből. A központi költségvetés adóssága teszi ki az államadósság túlnyomó többségét: a költségvetésen kívüli (állam)adósság 600-700 milliárd forintra rúghat, az MNB adatai szerint december 31-én 640 milliárd forint volt.

Az ÁKK csak a központi költségvetés adósságának alakulásáról számol be hetente: ez év első hónapjában meredeken nőtt az adósság, ugyanis az államadósság-kezelő a februári lejáratokra tartalékolt. A februári adósság-visszafizetése után azonban újabb növekedésnek indult a mutató, a február 27-ei 24 147,5 milliárd forintról a múlt héten 24 444 milliárdra ugrott, vagyis egy hét alatt 297 milliárd forinttal nőtt az adósság. A GDP-arányos adósság a tavaly év végi 74,9 százalékról márciusra 76 százalékra emelkedett - vagyis 1,1 százalékos a növekedés. Mindeközben az államháztartás első kéthavi folyó hiánya - vagyis a valódi finanszírozási igény 310,7 milliárd forint volt.

Az ÁKK magyarázata szerint több tényező is szerepet játszott a mutató emelkedésben: adósság 2015-ben a deviza keresztárfolyamok változása miatt, az ÁKK-nál elhelyezett betétek növekedése, valamint a kisösszegű nettó kibocsátás következtében emelkedett, amely hatást mérsékelte a forint euróval szembeni felértékelődése a tavaly év végéhez képest. Vagyis a devizaadósságon keletkezett átértékelési veszteséggel magyarázza az ÁKK az adósság növekedését - január óta mind a dollár, mind a svájci frank jelentősen erősödött a forinttal szemben. A devizaadósságon elszenvedett - nem azonnali, tehát egyelőre csak a könyvekben szereplő - veszteség részleteiről a jövő héten esedékes NGM-tájékoztató szolgálhat részletekkel.

A devizaadóssággal kapcsolatban az ÁKK-nak idén még bőven lesz kihívása, hisz az idén 2,3 milliárd euró (731 milliárd forint)  értékben járnak le devizatartozások - ám hosszú évek óta 2015 az első év, amikor nem lesz devizakötvény-kibocsátás. A kormány és az ÁKK középtávú célja az államadósságon belül a devizaarány csökkentése - ezért az idén lejáró devizalejáratokat is a forintpiacról igyekeznek majd finanszírozni, ehhez viszont az kell, hogy a befektetők vonzóbbnak tartsák a forintkötvényeket a magyar dollárkötvényeknél - hisz így az árfolyamkockázatot már nem a magyar állam, hanem a befektetők viselik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2015.03.13 12:18

@lauda: Nem gondolom,hogy barátok lennék.!!
Nyugodtan a tükörbe tudok nézni ,mert a szomorú tényeket ismerem.
Nem az első golyóváltásunk,de sajnos csak ÉPESZŰ ember képes felfogni a 2002-2010 közötti KÜLFÖLDI ADÓSSÁG szétosztást és a jelenlegi RABLÓBANDA ámokfutását.
Megpróbálom utoljára érzékeltetni a különbséget.
A Meggyesi kormány hatalmas könnyelműséget követett el a 100 napos program megvalósítással, több mint 800 000 állami alkalmazottnak megemelte a bérét 50 %-al.. A nyugdíj megállapításokat a BAROM Korózs vezette matematikai analfabéta banda 2002-után ugy emelte ,hogy a 2007-ben megállapított öregségi nyugdíj átlaga 53 %-al volt magasabb mint az első Orbán királyság idején megállapított EMELT nyugdíj és a HÜLYÉK erre fizették a 13-ik havi nyugdíjat, a nyugdíj kasszát évi több mint 500 milliárd ft-KÜLFÖLDI HITELLEL kellett kiegészíteni,ami fedezte a MANYUP járulék kiesést amit TAKARÉKPÉNZTÁRKÉNT gyüjtöttek és a 2010 utáni kormány sikeresen elköltötte egyrés az IMF hitel törlesztésre egy részén a NAGYESZŰEK vásároltak rajta MNOL részvényt.

A jelenlegi HIGAGYUAK 2011-ben bevezették az egykulcsos adót amivel okoztak a költségvetésnek évi 500 milliárd ft feletti adóhiányt ,közben a bruttó 225 000-ft vagy azalatt keresők nettóját csökkentették és a kettőt együtt átirányították a SAJÁT és a felső tízezer zsebébe ,növelték 500 000 fővel a létminimum alatt élők számát.
A CSŐCSELÉK olyan magas nyugdíjakat állapított meg ,hogy a második ORBÁN kormány idején nyugdíjazottak 20-70 %al magasabb nyugdíjat kapnak a első ORBÁN kormány idején nyugdíjazottak EMELT nyugdíjától.
Amennyiben a nyugdíjak az első Orbán kormány színtűek volnának akkor a évi 400 milliárd ft-al kevesebb kiadást jelentene.
Nagyon remélem érthető amit leírtam és ÉPESZŰ ember tud különbséget tenni a kormányok ténykedése között.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2015.03.13 08:24

@megfigyelt: Nézd barátom!!!

Illő lenne , hogy néha tükörbe nézzél!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2015.03.13 08:23

@anti-unortodox:

Nézd , kívánatos lenne , hogy a költségvetés 0 °-os hiányt fogadjon el!! Az államadósság GDP alapon csökkenne , nominális alapon meg stagnálna.
Szerintem is, a luxus kiadásokat meg kellene szüntetni , de még nem volt olyan kormány amelyik magán takarékoskodott volna.
Én is felháborítónak tartom a stadionok építését ,annak fényében , hogy egy részlegesen felújított kórházban , a betegszobákban még nővér hívó berendezés sincs!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laurea, 2015.03.13 06:09

@unnortodox: itt van egy összefoglaló táblázat az Államadósság Kezelő Központ lapjáról, Xls-ben tetölthető

http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qse007f.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

anti-unortodox, 2015.03.12 22:36

@unnortodox: Te alattomos és hazug fityesz csicska!

A "sánta kutya" hozzád képest csodaszarvas!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html