A zöldségek és gyümölcsök minőségét és nyomonkövethetőségét a kereskedelmi lánc több pontján vizsgálja a NÉBIH és a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságai (KH NTI). A téli tárolásból származó termékek (alma, burgonya, káposztafélék) hazai kínálata tavaszra csökken, a keresletet a forgalmazók külföldi termékekkel fedezik. Ezzel párhuzamosan nő a primőr termékek (paprika, paradicsom, saláta) behozatala is - írta közleményében a hivatal.

Az elmúlt hetekben számos ellenőrzést a megyei NAV pénzügyőrei és a megyei KH NTI zöldség-gyümölcs ellenőrei. A rendkívüli ellenőrzések célja - a minőség ellenőrzése mellett - az országba beszállított jelöletlen, nem nyomonkövethető zöldség és gyümölcs szállítmányok, illetve forgalmazók felderítése. Eddig öt szállítmányt zároltak és vontak ki a forgalomból. 35 tonna burgonyát és 3 tonna almát semmisítettek meg, egy 24 tonnás almaszállítmánynál pedig még tart a zárolást követő hatósági eljárás.

Az ellenőrzött tételek több országon keresztül, vélhetően Lengyelországból indultak, azonban az áru jelöletlensége miatt a származás azonosítása nem volt lehetséges.

Az elmúlt egy hónapban a belföldi forgalmazók - NÉBIH által megtervezett - kockázatbecslésen alapuló ellenőrzése során 499 kis- és nagykereskedelmi egységben 1321 tételt ellenőriztek, ebből 777 tétel volt külföldi származású. Kifogást 221 tétel esetében találtak az ellenőrök, a nem nyomonkövethető, jelöletlen tételeket minden esetben zárolták és megsemmisítették.