BUX
40021

Megugrottak az importárak az USA-ban

A júniusi felülvizsgált 0,6 százalékos csökkenés után júliusban 0,3 százalékkal emelkedtek az importárak az Egyesült Államokban - közölte az adatot a Munkaügyi Minisztérium. A piac 0,1 százalékos csökkenéssel számolt. Az exportárak esetében sem jött be a várakozás: a júniusi 0,1 százalékos emelkedés után 0,4 százalékkal csökkentek a hetedik hónapban, miközben a Reuters piaci konszenzusa 0,1 százalékos emelkedést valószínműsített.

portfolio.hu, 2011. augusztus 16. kedd, 15:35

Az importárak júliusi megugrása főként az üzemanyag-behozatallal függ össze: ebben a termékkörben ugyanis a júniusi 2,2 százalékos havi árcsökkenést az olajárak júliusi újabb emelkedése miatt 0,6 százalékos drágulás követte. Ez abból is látszik, hogy az üzemanyagok nélküli importárak mindössze 0,2 százalékkal emelkedtek havi és 5,5 százalékkal éves alapon.

Az élelmiszerek és italok kategória importárai 0,5 százalékkal, az autók nélküli fogyasztási cikkeké 0,4 százalékkal emelkedett havi alapon júliusban.

Éves alapon az importárak 14 százalékkal, 2008 augusztusa a legnagyobb mértékben emelkedtek, miközben az exportárak 9,8 százalékkal növekedtek.