Megugrottak az ipari termelői árak

Az áremelkedés mögött az energiaárak robbanása áll.
NAPI Online, 2008. február 29. péntek, 09:26
Fotó:

Az ipar belföldi értékesítési árai 2008. januárban az előző hónaphoz képest 5 százalékkal, a 2007. januárival összehasonlítva 10,8 százalékkal emelkedtek. Az exportértékesítés termelői árai az előző hónaphoz viszonyítva 1,5 százalékkal növekedtek, az egy évvel korábbiaknál 0,5 százalékkal alacsonyabbak voltak. A belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak az előző havihoz mérten 3 százalékkal, 2007. januárhoz képest 4,3 százalékkal emelkedtek.

Az ipar belföldi értékesítési árainak előző hónaphoz viszonyított magas növekedési üteme mögött döntő mértékben a belföldi értékesítésben közel egyharmados súlyarányt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás ágazatban tapasztalt áremelkedés (12,7 százalék) húzódik meg.

Számottevő áremelkedés következett be még a fafeldolgozás szakágazatban (1,3 százalék), illetve a korábbi hónapokban is jelentős árnövekedést mutató, a feldolgozóipar belföldi értékesítésében a legnagyobb súlyt képviselő élelmiszer-ipari ágazatban (1,2 százalék) is. Árcsökkenés a feldolgozóipari ágazatok közül mindössze két szakágazatban jelentkezett: a bőrtermék, lábbeli gyártása ágazatban 0,8 százalékkal, a járműgyártás szakágazatban 0,3 százalékkal csökkentek az árak.

A belföldi értékesítés rendeltetés szerinti csoportjai közül januárban az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban mutatkozott a legnagyobb mértékű havi áremelkedés (7 százalék). A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 0,8 százalékos, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,2 százalékos árnövekedés volt megfigyelhető. 2008. januárban az előző év azonos hónapjához képest szintén az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban volt megfigyelhető a legnagyobb mértékű áremelkedés (14,1 százalék). A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 6,8 százalékos árnövekedés, a beruházási javaknál 3 százalékos árcsökkenés jelentkezett.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai januárban az előző hónaphoz képest 1,5 százalékkal nőttek, 12 hónap alatt viszont 0,5 százalékkal csökkentek. Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz mérten 1,1 százalékkal, a dollárhoz viszonyítva 0,1 százalékkal gyengült. A forint 2007. januárhoz hasonlítva az euróhoz képest 0,8 százalékkal gyengült, a dollárhoz képest 10,8 százalékkal erősödött.

HOZZÁSZÓLÁSOK