Megújul a Balaton-fejlesztési stratégia

Megkezdődik a Balaton-régió aktualizált területfejlesztési koncepciójának társadalmi egyeztetése, a korszerűsített tervezet nagyobb szerepet szán az aktív és az egészségfejlesztő turizmusnak, továbbá támogatja a helyi szolgáltatások, termékek egységesebb megjelenítését - hangzott el a Balaton Fejlesztési Tanács pénteki ülésén Siófokon.
MTI-Eco, 2014. április 18. péntek, 19:51
Fotó: Napi.hu

Az unióval megkötött partnerségi megállapodása értelmében a következő költségvetési ciklusban 40 milliárd forint jut a Balaton-régió gazdaságfejlesztésére. Az összeg azonban nincs nevesítve az érintett operatív program egyeztetés alatt álló, még kormánydöntésre váró anyagában, ezt a problémát a BFT vezetése a közelmúltban jelezte az illetékes tárcának.

Molnár Gábor, a Balatoni Integrációs Kft. vezetője a kiemelt üdülőkörzet fejlesztési stratégiájáról szólva elmondta, hogy az évekkel ezelőtt megalkotott koncepció felülvizsgálatára az időközben megváltozott jogszabályi és gazdasági környezet, valamint a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklusra megfogalmazott elvárások miatt van szükség. A dokumentum aktualizálásával megbízott szakértői cég, a Vital Pro Kft. vezető tanácsadója, Wachter Balázs kiemelte: a térség gazdaságának fejlesztéséhez fokozni kell az együttműködést a helyi és környező tudásbázisokkal (egyetemekkel, kutatóintézetekkel), továbbá törekedni kell az egészségipar hangsúlyosabb megjelenésére. A turizmus területén egyre fontosabb az aktív tevékenység, a gasztronómia és a minőség. A kerékpáros turizmust magasabb szintre kell emelni, hogy versenyképes legyen az osztrák térségekkel. Az egészségügyi és rehabilitációs szolgáltatásoknak jóval nagyobb hangsúlyt kell kapniuk a jövőben, tekintettel a társadalom elöregedése miatt változó igényekre. Az üdülőrégió szolgáltatásainak összehangolásával javítani kell a helyi termékek elismertségét.

El kell érni, hogy a Balaton legyen Európa legbiztonságosabb családi tava, a turisztikai infrastruktúra családbarát legyen, továbbá az egyéni adottságokra kell helyezni a hangsúlyt a vízparti tömegturizmus helyett - mondta Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára.

A testület a Balatoni Komplex Vízbiztonsági Program 2014. évtől javasolt tervezetét széleskörű vitára alkalmasnak találta, és társadalmi vitára bocsátotta az érintett szervezetek és önkormányzat bevonásával. A tervek szerint 40 millió forintot fordítanak majd a közbiztonság javításában résztvevő szervezetek munkájának anyagi támogatására.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.04.19 14:01

...ideje ..,elég nagy káosz van ,és több homokos strand kell a déli parton ,a beton -teknőt fel kell szedni sok helyen..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html