A Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a Portfolio.hu azon kérdésére, hogy a következő hetekre várható 2 milliárd dollár körüli állami devizakötvény-kibocsátás jegybanki tartalékot és így a kéthetes kötvényállományt növelő (kamateredményt rontó) hatása "nem tesz-e keresztbe" a nulla körüli mérlegeredmény tervének, két tényező miatt is úgy fogalmazott, hogy "jelentős hatása nem nagyon lesz a jegybanki eredményre".

A válasza kapcsán egyrészt arra emlékeztetett, hogy az említett kibocsátás jelentős részénél (1,4 milliárd dollár körüli összeg - a szerk.) eleve az valószínű, hogy azt az állam devizában helyezi majd be betétbe az MNB-hez, mivel jövő januárban úgyis kifizeti egy akkor lejáró kötvény törlesztésére. Emiatt tehát az MNB-nek ezt az összeget nem kell forintra konvertálnia, így nem ugrana meg a kéthetes MNB-kötvény állománya sem (amire a jegybank a most 3,4%-os alapkamatot fizeti).

Másrészt arra is emlékeztetett Palotai, hogy már az év 11. hónapját írjuk, így csekély lenne annak a tényezőnek a hatása az idei éves jegybanki kamateredményre, ha a kb. 0,6 milliárd dollár körüli pénzt az állam a forintra váltva el is költené (és így emelkedne a kéthetes MNB-kötvény állomány).

Amire viszont biztosan hatással lesz az esetleges őszi állami devizakötvény kibocsátás, az az MNB devizatartalékainak átlagos bekerülési árfolyama - jegyezte meg Palotai. A Portfolio.hu újabb, ennek szintjét firtató kérdésére az ügyvezető igazgató azt jelezte, hogy ennek mértéke most 275-280 euró/forint körüli (egy áprilisi sajtótájékoztatón még 270-275 körüli árfolyam hangzott el - a szerk.).