BUX
37689

Megússzák a bankok? - Megszólalt az NGM

Az NGM szerint nem vettek igénybe a bankok állami garanciát, így nem juthattak tiltott állami támogatáshoz sem, hiába mondta ki az elviekben az Európai Bíróság.

Napi.hu, 2015. március 20. péntek, 10:15

Csütörtökön az Európai Bíróság végre állást foglalt egy hosszú évek óta húzódó perben, amelyet az OTP a Fővárosi Törvényszéken állami garanciavállalások ki nem fizetése miatt indított a magyar állam ellen. Az EB szerint az Európai Bizottságnak történt bejelentés nélkül - tehát jogellenesen - nyújtott állami garanciavállalás kedvezményezettjeit nem illeti meg jogorvoslat. Az NGM válaszából kiderült: az ügyben érintett garanciát le se hívtak a bankok - írja a Portfolio. A kormány még 2001-ben lakáscélú támogatásokat vezetett be, amely közvetlen és kamattámogatásokat is magában foglalt. Egyes támogatási formáknál az állam a programban részt vevő hitelintézetek számára garanciát vállalt arra, hogy a támogatással érintett, behajtatlanná vált kölcsön tőkeösszegének, illetve a hozzá kapcsolódó kamatoknak meghatározott részét számukra megtéríti.

Az állam egy idő után már nem teljesítette a garanciavállalási kötelezettségét, mert azok az EU-s csatlakozás után az uniós versenyjoggal össze nem egyeztethető állami támogatásnak minősülnének,

Az OTP ezt vitatja a Fővárosi Törvényszéken, a megtérítések elmaradása miatt indított pert. Az EB szerint az Európai Bizottságnak történt bejelentés nélkül - tehát jogellenesen - nyújtott állami garanciavállalás kedvezményezettjeit nem illeti meg jogorvoslat.