Megúszták a százmilliárdos forrásvesztést az egyetemek?

Nem kell visszafizetni az EU-nak azt a 100 milliárd forintot, amelyet az Állami Számvevőszék az egyetemek tavaly tapasztalt szabálytalan gazdálkodása miatt vetített előre. Az elmúlt egy évben hozott fejlesztéspolitikai intézkedéseknek köszönhetően sikerült 1,3 milliárdra lefaragni az intézmények forrásveszteségét - írja a Magyar Idők.
portfolio.hu, MTI, 2016. május 30. hétfő, 11:23
Fotó: Napi.hu

Köpeczi-Bócz Tamás EU-s fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár arról beszélt a lapnak: a szabályosság megerősítése mellett a szakszerű együttműködés tette lehetővé azt, hogy a szigorú elszámolású EU-s projektek forrásvesztési kockázatát is két százalék alá tudta szorítani az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2015-ben alakult új fejlesztési államtitkársága.

Úgy láttuk, hogy a 2014 előtti rendszer túl bürokratikus volt, egyes számlák elvesztek a különböző "útvesztőkben". Ezért abból indultunk ki, hogy az egyes kifizetéseknél egyfajta új ütemezést kell kiszabnunk. Kialakítottunk egy új rendszert, amelyben ha az intézmény az adott hónap vagy negyedév végére elszámol, vállaltuk, hogy ennek megfelelően gyorsabb visszajelzést kap - hívta fel a figyelmet Köpeczi-Bócz Tamás.

HOZZÁSZÓLÁSOK