Megváltoztatta a jegyvásárlás rendjét a MÁV

A MÁV új internetes jegyértékesítési felületén kétféle, korábban meglévő funkció is hiányzik. A december 13-tól elérhető új felületen nem lehet bérletet vásárolni, és olyan jegyet sem lehet venni elektronikusan, amit aztán az állomásokon elhelyezett automatáknál tudna átvenni, egy kód beütése után.
Rácz Gergő, 2021. január 9. szombat, 08:43
Fotó: Napi.hu / Szabó Zsuzsanna

Az ok, hogy átalakultak az utasok igényei. Az elektronikus vonatjegy széles körű elterjedésével 2018-tól rohamosan csökkent azok száma, akik automatás átvétellel vásároltak bármilyen terméket, ezért tették teljesen elektronikussá a belföldi vonatjegyeknél és bérleteknél az online vásárlást. Vagyis megszűnt az automatás jegyátvétel lehetősége - írja a 24.hu.

A bérletekkel kapcsolatban azt írták, a régebbi internetes felületen valóban meg lehetett ezeket is vásárolni - havonta 1000-1500 darabot vettek ilyen módon. 2019 decemberétől viszont már a MÁV-appban is lehet bérletet vásárolni, elektronikus személyi igazolványhoz rendelten, vagy az applikációban létrehozott virtuális bérletigazolványhoz csatolva.

És az applikációból elérhető elektronikus bérlet népszerűsége messze meghaladja a korábbi, interneten vásárolható és automatából kinyomtatható bérletét. Fél évvel a bevezetés után, azaz 2020 második félévében - a vírushelyzetben általánosan csökkenő bérleteladások ellenére - a MÁV appban 2-2,5-szer annyi bérletet (3-4000 darabot) vásároltak egy-egy hónapban, mint 2019-ben az internetes felületen. Mindeközben a régi internetes felületen vásárolt bérletek száma az előző évi felére (600-700 darabra) csökkent.

HOZZÁSZÓLÁSOK