Megvan a kormány csodafegyvere az allergia ellen

Fontosnak tartja a polgárőrség szerepét a parlagfű elleni védekezésben, a földtulajdonosok szemléletformálásában Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára. Ezért is adtak 12 millió forintot a szervezetnek - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2017. november 11. szombat, 15:07
Fotó: Flickr

Szombaton, Esztergomban A Polgárőrök a parlagfűmentes településekért beszédes címmel szerveztek konferenciát, melyen Nagy beszélt a parlagfű elleni harcról. Az allérgén pollenű növénnyel azzal egyik legnagyobb probléma, hogy gyakorlatilag az ország szinte minden művelt területén jelen van, a nyári virágzásakor pedig több százezer ember szenved tőle. De az államtitkár kiemelte, hogy a védekezés nem állami feladat, hanem a földhasználók és -tulajdonosok kötelessége.

A civil szervezeteknek - különösen a polgárőrségnek - helyismeretük révén különösen fontos szerepük van a fertőzött területek felderítésében, a prevencióban, a földtulajdonosok szemléletformálásában. Ezért is adtak az Országos Polgárőr Szövetség 2017-ben 12 millió forint támogatást kapott arra, hogy nyílt napokat, fórumokat, országos szakmai konferenciát szervezzen a parlagfűmentesítésről.

A közbiztonság mellett a környezetvédelemre, a parlagfű elleni küzdelemre is figyelnek. A "zöld polgárőrség" 1991-től 2010-ig összesen 1,7 milliárd forint támogatást kapott, azóta viszont évente mintegy egymilliárd forintot. Megjegyezte, emellett kaptak még 570 gépjárművet, a rendőrség pedig kerékpárokat és segédmotorokat bocsátott rendelkezésükre - mesélt a növény elleni harcok költségeiről Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke az MTI-nek. A támogatásokat meg is hálálják - mondta -, hiszen évente mintegy kilencmillió szolgálati órát teljesítenek a polgárőrök.

Van is dolguk: a parlagfüvet a legagresszívabb gyomnövények között tartják számon. Magja a talajban akár 40 évig is csíraképes maradhat, ami azért különösen nagy baj, mert egy növény akár 50-60 ezer magot is hozhat, pollenjeit augusztus közepén szórja el. Magyarországon a lakosság több mint 20 százalékát érinti a parlagfűallergia. A polgárőrség tájékoztatója szerint ez az egyetlen gyomnövény, amely irtásának elmulasztását - 15 ezertől 5 millió forintig terjedő - pénzbüntetéssel szankcionálják.

Ráadásul mindezt politikai elfogultság nélkül teszik - legalábbis ez vehető ki Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szavaiból, aki a konfrencián elmondta, hogy "a polgárőrség bizonyított, hiszen soha nem lett politikai bábja senkinek, a közért, a közösségekért végzi önkéntes tevékenységét." A bűnmegelőzés területén végzett munkájukat minősíti, hogy amikor a déli határra több ezer rendőrt vezényeltek, akkor az az ország közbiztonságán egyáltalán nem érződött - mondta.

Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyi helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a minisztérium és a polgárőrség között több területen van együttműködés, legutóbb októberben arról állapodtak meg, hogy a polgárőrök segítik a tíz nemzeti parkban dolgozó 272 természetvédelmi őr munkáját.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Hun Atilla, 2017.11.11 19:27

Kecskéket vidékre! Állami kecskéket.
Lelegelik a parlagfüvet a teje pedig gyógyítja az allergiát kiváltó beteg imunrendszert.
Mekk-csináltuk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html