Megvan az EU-támogatás a magyar stabilizációs programnak

Megszületett a megállapodás az Európai Unióval
NAPI Online, 2008. november 20. csütörtök, 10:11
Fotó:

Az Európai Unió képviselői is ellátták kézjegyükkel azt a két dokumentumot, mely alapján az EU 6,5 milliárd euró összegű középtávú pénzügyi támogatást nyújt a magyar kormány pénzügyi és gazdaságpolitikai programjának megvalósításához, a fiskális konszolidáció folytatásához - közölte a Pénzügyminisztérium.

Hétfőn Veres János pénzügyminiszter és Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, szerdán pedig Joaquín Almunia, az Európai Bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosa is aláírta a dokumentumokat.

A pénzügyi csomagról már az Ecofin, az uniós pénzügyminiszterek tanácsa november 4-én kedvezően döntött. Az unió által Magyarországnak nyújtandó 6,5 milliárd eurós hitel része annak stabilizációs csomagnak, amely alapján összesen 20 milliárd euró összegű forráshoz jut Magyarország. Ebből az EU mellett az IMF 12,5 milliárd euróval, a Világbank 1 milliárd euróval részesedik.

A két dokumentum a felek aláírásával lépett hatályba. Ezt követően kerülhet sor a hitel lehívás elindítására.

Az uniós hitel két évig áll Magyarország rendelkezésére, átlagos lejárata legfeljebb öt év. A támogatás négy részletben hívható le. A hitelhez kapcsolódóan rendelkezésre tartási jutalékot nem számítanak fel.

Az első 2 milliárd euró értékű részlet lehívásának feltétele olyan jövő évi költségvetési törvényjavaslat benyújtása, amely célul tűzi ki a 2,6 százalékos GDP arányos hiány elérését, és tartalmazza az azt alátámasztó költségvetési intézkedéseket - fogalmaz a szaktárca közleménye.

HOZZÁSZÓLÁSOK