Megvan, hány hitel dőlhet be hamarosan idehaza

Eddig háromezer esetben történt végrehajtás bedőlt lakáshitel miatt 2008 szeptembere óta, és több mint tízszer ennyien vannak azok, akik 90 napnál hosszabb ideje nem törlesztik kölcsönüket.
NAPI, 2009. augusztus 12. szerda, 15:56
Fotó:

Ma Magyarországon 32 ezer olyan adós van, aki 90 napnál hosszabb ideje nem törleszti a hitelét, és 2008. szeptembere, a gazdasági válság kezdete óta, háromezer esetben történt végrehajtás bedőlt lakáshitelek miatt - idézte a kormányszóvivőt az MTI.

Szollár Domokos kiemelte: a kormány megoldásokat igyekszik találni a hitelesek megvédésére, ezért fogadtatta el a parlamenttel a gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került lakáshitellel rendelkezők védelméről szóló törvényt. A jogszabály szerint a gazdasági válság miatt munkanélkülivé vált vagy fizetési nehézségekkel küzdő, de munkával rendelkezők átmeneti kölcsönért folyamodhatnak hitelintézetüknél.

Szollár hangsúlyozta: a törvénymódosítás értelmében lehetőség nyílik arra, hogy azok is eladhassák lakásaikat az illetékes önkormányzatnak, akik ellen még nem indult végrehajtási eljárás; így azok is otthonaikban maradhatnak, akik a korábbi rendelkezések értelmében elhagyni kényszerülnének azt.

A forint erősödése 1,7 millió devizahitellel rendelkezőnek hozott "enyhülést" - hívta fel a figyelmet. Nem lenne szerencsés, ha a kormány központilag lépne fel a kényszerértékesítéseknél, ennek rossz üzenete lenne - mondta még, hozzátéve: a kabinet eddigi intézkedései ezek megelőzését szolgálják.

HOZZÁSZÓLÁSOK