Megvan, kik lehetnek a minimálbér-emelés vesztesei

A kormány 2017-ben és 2018-ban összesen 24,2 százalékkal emelné a kötelező legkisebb munkabér összegét. Politikai szempontból a jelentős béremelés a legalacsonyabb kategóriában vitathatatlanul „csodafegyvernek” tűnik, mégsem lehet rezsicsökkentés 2.0-ról beszélni - állapítja meg elemzésében a Policy Agenda.
Napi.hu, 2016. november 16. szerda, 10:20
Fotó: Napi.hu

A kutatóintézet szerint a kormány azzal a hírrel, hogy jelentősen emelkedik a minimálbér, azt a képet próbálja sugározni, hogy sikerült a gazdaságot helyreállítani. Nem véletlenül beszél a miniszterelnök hetek óta arról, hogy béremelésekre van szükség és a fejlődés új fázisába lépett az ország.

Régóta ismert, meglévő gazdasági kényszerként most teljesülhet az a régi szakszervezeti követelés, hogy a minimálbér nettó értéke érje utol a létminimumot. Ez az első lépés a dolgozói szegénység felszámolásához. A most bejelentett emelésekkel - amennyiben nem szalad el jelentősen az infláció, 2018-tól - a nyolc órában dolgozó legalább annyit keres majd, mint az egy főre jutó létminimum összege.

A legkisebb bér növelése csak a kezdet lehet

Ahhoz azonban, hogy a minimálbér emelése révén ne maradjon torz bérszerkezetű az ország és ne legyenek sokan a minimálbér környékén, több együttes lépés végrehajtására van szükség:

• Növelni kell a közfoglalkoztatottak bérét is, különben növekednek a társadalmi és területi egyenlőtlenségek.
• Ki kell kényszeríteni a cégeknél, hogy ne csak a minimálbér, és a garantált bérminimum emelését hajtsák végre, hanem az e fölötti kategóriákban is legyen emelés, különben összetorlódnak a bérek egy munkahelyen belül és ez feszültségeket okoz.
• Az állami vállalatoknál is meg kell emelni a béreket, azaz a kabinetnek, mint tulajdonosnak nem szabad egy számjegyű bérfejlesztéseket jóváhagynia.
• A közszférában dolgozók esetében is szükség van az általános bértáblák újragondolására, különben igazságtalan "élethelyzetek" jönnek létre (pályakezdők és az adott munkakörben évtizede dolgozók bére összecsúszik).

A tervezett és főleg a javasolt béremelések azonban vitathatatlanul politikai veszélyekkel is járnak. Az állami vállalatoknál, vagy a közszférában dolgozók bérének emelése miatt a költségvetési kiadások növekednek. Miközben a kormány arról beszél, hogy csökkenti a bürokráciát, és ezt - a Policy Agenda szerint tévesen - főleg az állami alkalmazottak számával, és a rájuk költött bérkiadásokkal hozza összefüggésbe, nehéz lesz a választóinak elmondani, hogy miért emeli - egyébként logikusan - a béreket.

A versenyszféra esetében ugyanez a politikai veszély ott érhető tetten, hogy a járulékcsökkentés hatását - azaz a két év alatt 6 százalékponttal csökkenő szociális hozzájárulási adóból megmaradó költséget - otthagyja a cégeknél. Másik megoldásként valamilyen adózási eszközzel kikényszeríti, hogy béremelésre költsék azt. Ez utóbbi konfliktus helyzetet teremtene a munkaadókkal, akikkel láthatólag a kabinet az utóbbi időben kompromisszumra törekszik.

Közmunkások a vesztesek?

A legnagyobb politikai kérdés a közmunkások helyzete. A közmunkások, politikai tényezők a kormányzati politikában. Az intézet kimutatta, hogy a közfoglalkoztatással erősen vagy nagyon erősen érintett települések esetén többen szavaztak a kormánypártokra, mint más településeken. Emiatt minden lépés, ami ezt a közeget akár indirekten is, de érinti, az veszélyeket rejt a Fidesz számára.

A kormányzati terv szerint a magasabb minimálbér "átkényszeríti" a közmunkásokat a versenyszférába. Olyan egészséges munkaerőpiaccal rendelkező megyék, mint a nyugati országrészben lévők, vagy például Pest megye és a főváros, ahol minimális (0,6 és 3,1 százalék közötti) a foglalkoztatottakon belüli arányuk, akár csökkenhet is a közmunkások száma. Azaz néhányan átkerülhetnek a "normál munkaerőpiacra". Ez azonban nem várható a keleti országrészben, ahol 9-17 százalék között van a foglalkoztatottakon belüli közmunkás-arány. Ott nem az mozdítja ki az embereket a mostani helyzetükből, hogy látják, minimálbéresként többet kereshetnének. Ezekben a megyékben, ezekben a kistérségekben először a gazdasági problémákat kell megoldani, utána várható el ilyen lépés - állítják.

A közfoglalkoztatotti bérek befagyasztása, vagy minimális emelése viszont azt is jelenti, hogy azokban a térségekben, ahol az így foglalkoztatottak aránya magas, ott nem lesz növekvő belső kereslet. Az ugyanis a jelentősen növekvő bérekből adódhatna. Ezzel szemben az ország fejlettebb centrumaiban a minimálbér, és a garantált bérminimum emeléséből következő általános béremelési hullám több pénzt hagy a dolgozóknál. Ebből több szolgáltatást, terméket tudnak vásárolni, amely főleg a személyes szolgáltatások területén növekvő bevételek is jelent a helyi gazdaságnak. A fejlettebb centrumok tehát növekednek, míg a fejletlenebbek (több közmunkással rendelkezők) pedig inkább helyben járnak majd. Ez pedig növeli majd a már most is jelentős társadalmi egyenlőtlenségeket, az országon belüli migrációt.

Nagyot nyílik az olló?

A minimálbér mostani emelése politikai programként is értelmezhető, egyfajta "szavazatszerző" erővel bír. Végül is ez tehát nem egy rezsicsökkentés 2.0 program. Politikai szempontból nézve a folyamatot, a kormány lépésének köszönhetően sokkal bonyolultabb ez a folyamat, mint az, hogy a következő havi villanyszámlára rá lehet írni mennyit is takarított meg a választó - összegez a Policy Agenda.

Amennyiben a kormány hagyja, hogy a piaci viszonyok szabályozzák ezt a folyamatot, és csak ott kerül sor béremelésekre, ahol azt a munkaerő hiánya kikényszeríti, akkor ez visszaüt a kabinet megítélésére. Kedvezőtlen lesz, mert növekvő egyenlőtlenségeket okoz a társadalmon belül.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2016.11.17 13:58

@Mekelekke:
ja, ha az eddigi tapasztalatokat nem vennenk figyelembe, akar igazad is lehetne. de a 2000-es evek elejen volt mar minimalberemeles 2 ev alatt a duplajara. nott a munkanelkuliseg? jah, kb 5000 emberrel. ez egy realis es megfizetheto ar, mert rengeteg mas van a masik serpenyoben. erdekes, siman kibirtak fizetni az esetek tobbsegeben a dupla minimalbert, ami akkor es most is inkabb azt jelentette, hogy alacsonyak voltak a keresetek, masreszt szurken volt fizetve az emberek nagy resze. nehogy mar a 2 millio minimalberes orszaga legyen magyarorszag. inkabb a 2 millio adocsaloe, szerintem az kozelebb jar az igazsaghoz...

a masik, hogy most munkaero hiany van. tehat nem feketepiacra kerulnek az emberek, hanem a fejvadaszok bombazzak majd oket ajanlatokkal. de attol nem tartok, hogy tomegevel utcara kerulnenek az emberek, se a kormany, se a szakszervezetek nem aggodnak. te pontosan mi alapjan jelented ki azt, hogy "tömegesen szűnnek meg" majd a munkahelyek? az eddigi minimalberemelesek nem ezt tamasztjak ala, hanem azt, hogy az emberek megkaptak a tobb penzt, az allam tobb adot szedett be, es feheredett a gazdasag...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mekelekke, 2016.11.17 10:14

@tarTosPista: Minden minimálbér emeléssel megemelkednek a havi járulék-költségek is.
Ennek folyományaként rengeteg kényszer-kisvállalkozó (akik csak munkahely híján vállalkozók) szűnik meg és kerül át a a feketepiacra vagy a munkanélküliek közé, azok, akik eddig is éppen csak ki tudták gazdálkodni a vállalkozásuk havi költségeit.
A minimálbér-emeléssel munkahelyek is tömegesen szűnnek meg (a megemelkedő munkaadói költségek miatt), ezen munkahelyek egy része szintén átmegy a feketepiacra, a többi ember pedig szintén munkanélküli lesz.
Az ookos kormányszakértők pedig most is erősen csodálkozni fognak (mint minden minimálbér emelésnél), hogy hát erre nem gondoltunk....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2016.11.17 10:10

@laci_52:
kiabranditalak. a kozmunkasok sose fognak a gazdasagban elhelyezkedni. vagy azert mert a vilag vegen laknak egy putriban, ahol belathato korzetben nincs munka, vagy pedig azert, mert pont annyira kepzett, hogy a dogkutbol egyen. az eletben nem tudna kitermelni a sajat minimalberet sem. jobb esetben kozmunkaskent megy nyugdijba, ha elobb megnyuvad, akkor levan rola a gond, mert csak rafizetes a tarsaddalomnak. erdekes, hogy ezt a kerdest nem akarjak szabalyozni, pedig sulyos tarsadalmi erdekserelem, hogy egy bizonyos reteg eloskodik a tobbsegen, folyamatosan gazdasagi kart okozva...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2016.11.17 10:05

@bellamia:
ne haragudj, de ez nem hat meg. egy mikorpiacon ha nem tud megelni, akkor ne eljen meg, zarja be a ceget. a piackepes ertekes szakmaval rendelkezonek meg talan van annyi esze, hogy tud merlegelni, hogy melyik eri meg jobban neki, ha a "maga ura", vagy alkalmazottkent tengeti az eletet. most had ne sajnaljam, mert az letrukkozott papiron minimalbere emelkedik es igy tobb adot fog fizetni. abban nem hiszek, hogy teljes berre bejelenti magat, mindjart el is morzsolok egy konnycseppet...

amugy meg azert, mert tudsz egy igen szelsoseges velt vagy valos ellenpeldat hozni, ez azert keves, hogy lefujjon egy tobbmillio embert erinto valtoztatast. es igen, minden valtozas fajni fog valakinek, olyan nincs, hogy mindenkinek jo lesz. hulljon csak a forgacs.

ja es megegy megjegyzes, vegre megint a berbol es fizetesbol elok jarnak jol, nem pedig az inaktivok. nem a nyuggereket kell tamogatni 13. meg 14. havi nyugdijakkal, nem is a ciganycsaladok potlekait kell feltornazni, hanem a gazdasagban termelo emberek es berek rendezese az egyetlen kiut ebbol a vegetalasbol, ami magyarorszagon kb 10 eve megy...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mandokilaci, 2016.11.17 07:39

A kormány mindig forditva ül a lovon !Képzetlen segédmunkásoknak láblogató diplomásoknak nem kell bért emelni !Csak a szakmunkásoknak és olyan diplomásoknak ( épitész ,gépész ,kémikus stb ) akik közvetlenül értéket állítanak elő.Lehet rám köpködni de az abszurdum hogy az építkezésen a tébláboló segédmunkás 10 000 Ft-l kap kevesebbet mint a szakmunkás.Holott a mai technológiával nincs szükség segédmunkásra építkezésen !lehet menni nézni a Lajtán túl egy hatalmas építkezésen 1 segédmunkás van .Akinek legalább C+E jogosítványa vagy Bagger jogosítványa is van !Ugyanez az irodai alkalmazottakra is vonatkozik ,a mi építkezésünket 120 lakásos lakópark 1 azaz egy irodai technikus irányít ( logisztika marha jó ) és ha megakad, akkor a cégtől interneten kap instrukciót !De hamarabb küldik el a központból is az irodai alkalmazottat mint az ácsot vagy kőművest !Tehát ha nem igy lesz a szakmunkások ki fognak vándorolni ,hiszen itt is van rájuk igény és 5 X többet keresnek mint otthon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html