A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Az Invitel Távközlési Zrt. lehet a negyedik mobilszolgáltató állami MPVI Mobil Zrt. partnere, a Napi Gazdaság információi szerint a két társaság konzorciumot kíván létrehozni. Az együttműködés mindkét cég érdekét szolgálhatja, hiszen például az Invitel ezáltal "saját" mobilszolgáltatást kínálhatna ügyfeleinek, miközben az új mobiltársaság már az induláskor egy jelentősebb ügyfélkört érhet el, illetve kiterjedt hálózati infrastruktúrát vehet igénybe. Az együttműködéssel emellett az Invitel "közelebb" kerülhet a közszférához is. Úgy tudjuk, a konzorcium még formálódik. Mindez felgyorsíthatja az MPVI indulását, egy másik körülmény azonban korlátozhatja, végső esetben pedig meg is akadályozhatja azt.

Ilyen irányú döntés nem született az MPVI-nél, az információ piaci találgatás − közölte az állami mobilcég lapunk kérdésére. A társaság ugyanakkor nyitott lesz virtuális szolgáltatói (MVNO) együttműködés kialakítására, a partner, illetve partnerek kiválasztása pedig egyenlő esélyekkel történik majd. Az Invitel − ahogy a mobilpartnereivel folytatott együttműködései során eddig is tette − az MPVI indulásához is ajánlatot fog adni, partnerként kíván fellépni − közölte lapunkkal a társaság kommunikációs igazgatósága.

Az állami mobiltársaság jövője kapcsán két hét múlva jelentős lépés várható, szeptember elején folytatódik ugyanis a Fővárosi Törvényszéken az az eljárás, amelyet mobiltelefon-társaságok indítottak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ellen. A cégek azt állítják, hogy az NMHH törvénysértően járt el azon a frekvenciapályázaton, amelyen végül a három állami cég − a Magyar Posta, az MVM és az MFB Invest − alkotta konzorcium lett a befutó. A bíróság korábban ideiglenes intézkedésként felfüggesztette az új társaság, az MPVI frekvenciahasználati jogosultságát, ez pedig előrevetíti, hogy az új társaság az év végén − vagyis a pályázati kiírásban szereplő határidőre − esetleg nem tudja elindítani szolgáltatását. Szakmai körökben sem tudnak sokat arról, hogy hol tart a társaság és a hálózat építése, bár olyan információk is felmerültek, hogy az MPVI már folyamatosan veszi fel a munkatársakat. A Magyar Nemzet egy névtelen informátor alapján korábban arról írt, hogy a konzorcium tartani kívánja a pályázatban elvárt határidőt, ezért a bíróság "packázása" ellenére nem halogatja tovább a fejlesztéseket. Az ország teljes szélessávú mobilinternet- és mobiltelefon-lefedése több tíz milliárd forintos beruházást jelent.

A lap szerint ha a bíróság a nemzeti roaming ügyében (a meglévő szolgáltatóknak biztosítaniuk kell a hálózatukhoz való hozzáférést az új cégnek) helyt adna a felperes kifogásainak, az újabb perek sorát indítaná el, a negyedik társaság ugyanis nem tudná elindítani szolgáltatását, így vélhetően több milliárd forintos kár merülne fel.