Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tudósítások szerint Csák János a hétvégén újságírókkal találkozott Edinburghben, ahol arról beszélt, hogy Magyarország a szolgáltató központok és a high tech feldolgozóipar központja lett. Példaként említette a Samsungot, amely évente 5 milliárd eurót exportál az országból. Csák szerint Magyarország nem kapkod az euró bevezetésével. A nagykövet szerint a britek érdeke is a szegény kelet-európai országok felzárkózása, hiszen "ha az emberek nem tudnak otthon boldogulni, akkor majd ide jönnek".

A scotsman.com hosszú véleménycikket közöl a magyar gazdasági sikerekről, George Kerevan szintén Csák Jánossal való találkozásáról ír, hazánkkal kapcsolatban pedig kiemeli, hogy Magyarország "exportpiaci sikersztori", a költségvetési hiányt pedig sikerült 3 százalék alá szorítani, de Brüsszelnek és a Bundesbanknak ez sem elég.

Kép: Csák János

A két skót lap cikkében közös, hogy mindkettő a gazdasági miniszteri poszt egyik fő várományosaként aposztrofálja Csák Jánost. A Herald Scotland azt is hozzáteszi, hogy a 2011 óta londoni nagykövetként dolgozó diplomata a jövő évi parlamenti választások után veheti át Matolcsy György - illetve az akkor gazdasági miniszter - helyét.

Csák neve itthon is többször felvetődött kormányzati pozíciók kapcsán, ezért nem feltétlenül lenne meglepő, ha komolyabb szerepet kapna. Csák János nagyköveti munkája előtt vállalatvezető, tanácsadó és magánbefektető volt, például a Heti Válasz című hetilap is a tulajdonában volt. Emellett volt többek között a Mol és Westel (ma T-Mobile) elnöke, az egykori Matáv pénzügyi igazgatója, valamint a CA-IB Invvesszővel elválasztott listaestment Bank igazgatóságának tagja.