Megvan Matolcsy utódja? - így látják külföldön

A hétvégén Skóciában járt Csák János londoni magyar nagykövet, aki a helyi lapok tudósítása szerint a magyar gazdasági miniszteri poszt egyik fő várományosa. A Herald Scotland cikke szerint Csák a 2014-es választások után veheti át a magyar gazdaságpolitika irányítását.
NAPI, 2013. február 11. hétfő, 10:29
Fotó: Napi.hu

Tudósítások szerint Csák János a hétvégén újságírókkal találkozott Edinburghben, ahol arról beszélt, hogy Magyarország a szolgáltató központok és a high tech feldolgozóipar központja lett. Példaként említette a Samsungot, amely évente 5 milliárd eurót exportál az országból. Csák szerint Magyarország nem kapkod az euró bevezetésével. A nagykövet szerint a britek érdeke is a szegény kelet-európai országok felzárkózása, hiszen "ha az emberek nem tudnak otthon boldogulni, akkor majd ide jönnek".

A scotsman.com hosszú véleménycikket közöl a magyar gazdasági sikerekről, George Kerevan szintén Csák Jánossal való találkozásáról ír, hazánkkal kapcsolatban pedig kiemeli, hogy Magyarország "exportpiaci sikersztori", a költségvetési hiányt pedig sikerült 3 százalék alá szorítani, de Brüsszelnek és a Bundesbanknak ez sem elég.


Csák János
MTI

A két skót lap cikkében közös, hogy mindkettő a gazdasági miniszteri poszt egyik fő várományosaként aposztrofálja Csák Jánost. A Herald Scotland azt is hozzáteszi, hogy a 2011 óta londoni nagykövetként dolgozó diplomata a jövő évi parlamenti választások után veheti át Matolcsy György - illetve az akkor gazdasági miniszter - helyét.

Csák neve itthon is többször felvetődött kormányzati pozíciók kapcsán, ezért nem feltétlenül lenne meglepő, ha komolyabb szerepet kapna. Csák János nagyköveti munkája előtt vállalatvezető, tanácsadó és magánbefektető volt, például a Heti Válasz című hetilap is a tulajdonában volt. Emellett volt többek között a Mol és Westel (ma T-Mobile) elnöke, az egykori Matáv pénzügyi igazgatója, valamint a CA-IB Invvesszővel elválasztott listaestment Bank igazgatóságának tagja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

agonia, 2013.02.11 22:03

A címben szereplő dolgot én fordítva hallottam.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2013.02.11 11:15

@labandy:

Hozta a formáját.
A kormányzásra alkalmatlan egészségi állapotért nem Orbán Viktor a felelős.
A kezelőorvosa.
Egy ember egészségi állapota magánügy addig ameddig másoknak nem okoz vele egészségkárosodást. Még a miniszterelnök egészségi állapota is magánügy.
Addig ameddig nem veszélyezteti mások egészségi állapotát vagy alkalmatlanná nem válik feladata elvégzésére. Ezt folyamatosan figyelik orvosok.
Gyurcsányét, Bajnaiét is figyelték.
Más cselekvőképességét lehet megkérdőjelezni, de akkor az felelősséggel is jár.
Aki úgy észleli, hogy Orbán Viktor egészségi állapota nem teszi alkalmassá őt a kormányzásra azonnal jelentse. Ha nem teszi ő is bűnös.
Ha teszi indokolja miért és úgy tegye, hogy vállalja érte ő is a következményeket. Különben csak egy olyan ember színeiben tetszeleg aki mások egészségi állapotával szórakozik felelőtlenül nyilvánosság előtt.
Ez egy bizonyos határon túl - attól függetlenül, hogy erkölcstelen - már jelezheti egy pszichiátriai betegségre való fogékonyságot is akár.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2013.02.11 10:59

"A hitelességi és morális skálán, de ha a miniszterelnök elhiszi saját meséit, akkor a szellemi skálán is, Orbán Viktor elérte azt a zérópontot, ahol az egészségi állapot lehet ok, lehet utólagos mentség, lehet alapja az emberi sajnálatnak, de nem több. Sajnálatból, cselekvőképtelenségből egy országnyi játszóházat biztosítani valakinek eddig csak a királyságok és diktatúrák esetében volt ?divat?.

Gondolatvilág.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2013.02.11 10:49

Mivel Magyarország előtt álló legfontosabb monetáris kihívás az infláció további folyamatos csökkentése a legmegfelelőbb döntés - szerintem - a magyar inflációs politika guruja: dr. Cinkotai János Béla.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html