Megvan, mekkora pofont kap Magyarország az orosz-ukrán konfliktus miatt

Lassabb növekedést vár a magyar gazdaságtól is a JP Morgan - az elemzők az egész térséggel és Oroszországgal kapcsolatban is pesszimistábbakká váltak.
MTI-Eco, Napi.hu, 2014. október 27. hétfő, 12:19

Londoni pénzügyi elemzők jelentősen rontották közép-európai növekedési előrejelzésüket, Oroszországban pedig recessziót jósolnak 2015-re. A JP Morgan új prognózisa elsősorban az euróövezeti gazdaság gyengeségével, a felzárkózó térség növekedési lendületének általános lanyhulásával, az orosz gazdaság esetében pedig a meredeken csökkenő olajárakkal indokolja a felülvizsgálatot.

A JP Morgan elemzői közölték, hogy 1 százalékponttal csökkentették a magyar, a cseh, a lengyel és a román gazdaság idei harmadik negyedévi átlagos teljesítményére szóló, negyedéves összevetésű, szezonális kiigazítással éves szintre kivetített GDP-növekedési becslésüket, és fél százalékpontot faragtak le a négy gazdaság jövő évi első félévi átlagos növekedésére eddig érvényben tartott előrejelzésükből.

A JP Morgan szakértői 2015 egészére így 2,2 százalékos GDP-növekedést várnak Magyarországon az idei évre becsült 3,3 százalék után. A cég eddig 2,5 százalékos növekedéssel számolt jövőre a magyar gazdaságban.

Lengyelországban az eddigi 3,2 százalékról 2,8 százalékra, Csehországban 2,8 százalékról 2,5 százalékra, Romániában egy teljes százalékponttal, 3,5 százalékról 2,5 százalékra rontották 2015 egészére szóló GDP-prognózisukat.

A cég szerint jóllehet e közép-európai gazdaságok nettó energiahordozó-importőrök, és így hasznukra válik az olajárcsökkenés, exportjuk azonban megszenvedi az euróövezet és az orosz gazdaság gyengülését. A térség exportnövekedésének lassulásához a kínai gazdaság növekedési lendületének gyengülése is hozzájárul, főleg közvetett módon, emellett a várhatóan jövőre is megoldatlanul maradó orosz-ukrán válság közvetett és közvetlen átszűrődő hatásai is lassítják a közép-európai EU-gazdaságok növekedését.

Arról, hogy az orosz importkorlátozó lépések kiterjesztése a jármű- és gépiparra, valamint a gyógyszeriparra hogyan érintheti a magyar kivitelt, részletesen itt és itt olvashat.

Odacsap Moszkvának az olcsóbb olaj

A JP Morgan az orosz gazdaságban most már recessziót vár jövőre, a korábban prognosztizált 0,9 százalékos bővülés helyett 0,8 százalék lehet a mínusz. E negatív felülvizsgálat alapja az, hogy 30 dollárral 85 dollárra csökkentették a Brent jövő évi hordónkénti átlagárára szóló prognózisukat. Utóbbit két fő okkal magyarázták. Az egyik az, hogy a technológiai újítások az amerikai palaolaj-piacon növelték a lelőhelyenként elért hozamot és csökkentették a kitermelési költségeket. Ennek eredményeként az Egyesült Államok olajtermelése markánsan meghaladja a korábbi becsléseket, és ez a folyamat valószínűleg kitart 2015-ben is. A másik ok az, hogy a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) eddig nem mutatott sok hajlandóságot a csoportszintű kitermelés visszafogására, annak ellenére sem, hogy növekszik az OPEC-en kívüli termelők kínálta olajmennyiség a világpiacon.

Hasonló okokból más nagy londoni házak is recessziót jósolnak az orosz gazdaságban 2015-re, és egyes citybeli előrejelzések szerint ha az olajárak alacsonyan maradnak, vagy még tovább süllyednek, az belátható időn belül "megtörheti" az orosz gazdaságot.

A Bank of America-Merrill Lynch elemzői az általuk eddig várt stagnálás helyett az orosz GDP-érték 1,5 százalékos visszaesésével számolnak 2015-ben, a Brent-árfolyam csökkenése miatt. A Capital Economics szakértőinek új elemzése szerint minden 10 dollárnyi olajáresés 25 milliárd dollárral csökkenti Oroszország éves exportjövedelmét, és 20 milliárd dollárral az orosz költségvetés bevételeit. Úgy látják, 85 dollár körüli hordónkénti olajárszinten az orosz gazdaság két és fél éven belül, 60 dollárig süllyedő olajár esetén már 2016-ban "töréspontig" juthat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tever kneif, 2014.10.28 19:21

Megvan az MNB döntése!
2014. október 28.

A MAGYAR REAL GAZDASÁG TOVÁBBI ZAVARTALAN NŐVEKEDÉSE BIZTOSITOTT.

A Magyar Nemzeti Bank 2,1 százalékon tartotta a kamatokat, tehát a várakozásoknak megfelelően döntött.

A jegybanki közleményben megfogalmazott üzenetek nem változtak meg: az aktuális alapkamat szerintük összhangban van a céljaikkal.

Az inflációs nyomás tartósan mérsékelt maradhat.

A Monetáris Tanács megítélése szerint a hazai gazdaság bővülése a korábbiaknál kiegyensúlyozottabb szerkezetben valósulhat meg, és a belső kereslet növekedéshez való hozzájárulása egyre jelentősebb lehet.

Az EU-források növekvő felhasználása, illetve a Növekedési Hitelprogram következtében is enyhülő hitelkorlátok elősegítik a beruházások élénkülését. A háztartások fogyasztása is fokozatosan élénkülhet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Cefre, 2014.10.28 18:49

Arra ugye már mindenki rájött hogy tever kneif azonos tsz elnokkel? Megint önmagával vitatkozik, a szerencsétlen. Meg van még pár más álneve is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tsz-elnok, 2014.10.28 18:40

Mint ruszki-seggnyalo sokkal nagyobb pofont erdemelne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tever kneif, 2014.10.28 18:24

Magyarország a hídfő szerepét tölti be a kínai-európai együttműködésben ? fogalmazott Vang Ji, kínai külügyminiszter, amikor Pekingben fogadta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert kedden

A keleti nyitás ujabb eredményei Kinával oriási lendűletet ad a magyar gazdaságnak.

A magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari export kiváltságos lehetőségekhez jutott, megnyílt az út a magyar sertés-, liba-, kacsa- és nyúlhús előtt" - közölte a miniszter. Hozzátette, négy magyar vállalat már engedélyt is kapott az exportra, kettőnek az engedélyei pedig már készülőfélben vannak.

Magyarország eddig egyedülálló módon rendelkezik ilyen sok engedéllyel.

A kínai és a magyar Eximbank vezetői kedden a pekingi magyar nagykövetség épületében aláírtak egy megállapodást, amely szerint 200 millió euróról 300 millió euróra bővítik azt a közös hitelkeretet, amely közös beruházások, illetve a Kínába irányuló magyar export finanszírozását szolgálja.

2003 és 2013 között a kereskedelmi forgalom értéke a hatszorosára emelkedett, tavaly 2 milliárd dollár értékben, rekordot döntve exportált Magyarország árut Kínába, amihez képest az idei év első hét hónapjában - éves szinten - 8 százalékos a növekedés.

MAGYARORSZÁG a Kőzép- és Keleteuropai gazdaság és pénzűgy bázisává vált, itt várhato ebben a régioban a kővetkező évtizedek legnagyobb gazdasági fellendűlése, MAGYARORSZÁGGAL az élen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tsz-elnok, 2014.10.27 23:26

@ZIngdp6343: Mond ocsike hol faj??? A fejedben??? Azt a sok zagyvasagot, hulyeseget amit itt osszeirtal nem olvasom el. Ha sok okos allat irni tudna szazszor ertelmesebbet dobna ossze. Nincs neked iszonyatos komplexusod a Nyugattal es kulonosen az USA-val, a vilag egyetlen szuperhatalmaval szemben??? Az nem az USA hibaja, hogy a sors egy olyan szerencsetlen helyre dobott, ahol lakoi tul ugyetlenek es butak voltak ahhoz, hogy sajat sorsukat szomszed nepekhez hasonloan inteligensen iranyitsak. Csak nagy pofat adott nekik az Isten es olyan nyelvet, amit a vilagon senki sem ert. Hogy a sok hatrany nemileg ki legyen egyenlitve kisegitett benneteket egy maroknyi okos zsidoval, jelenleg kb 150 ezerrel hogy vezessen benneteket az elet tengeren. Minden siker es jo amit elertetek az o vezetesuk alatt tortent. Jobb lenne ha halasabbak lenetek irantuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html