Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Londoni pénzügyi elemzők jelentősen rontották közép-európai növekedési előrejelzésüket, Oroszországban pedig recessziót jósolnak 2015-re. A JP Morgan új prognózisa elsősorban az euróövezeti gazdaság gyengeségével, a felzárkózó térség növekedési lendületének általános lanyhulásával, az orosz gazdaság esetében pedig a meredeken csökkenő olajárakkal indokolja a felülvizsgálatot.

A JP Morgan elemzői közölték, hogy 1 százalékponttal csökkentették a magyar, a cseh, a lengyel és a román gazdaság idei harmadik negyedévi átlagos teljesítményére szóló, negyedéves összevetésű, szezonális kiigazítással éves szintre kivetített GDP-növekedési becslésüket, és fél százalékpontot faragtak le a négy gazdaság jövő évi első félévi átlagos növekedésére eddig érvényben tartott előrejelzésükből.

A JP Morgan szakértői 2015 egészére így 2,2 százalékos GDP-növekedést várnak Magyarországon az idei évre becsült 3,3 százalék után. A cég eddig 2,5 százalékos növekedéssel számolt jövőre a magyar gazdaságban.

Lengyelországban az eddigi 3,2 százalékról 2,8 százalékra, Csehországban 2,8 százalékról 2,5 százalékra, Romániában egy teljes százalékponttal, 3,5 százalékról 2,5 százalékra rontották 2015 egészére szóló GDP-prognózisukat.

A cég szerint jóllehet e közép-európai gazdaságok nettó energiahordozó-importőrök, és így hasznukra válik az olajárcsökkenés, exportjuk azonban megszenvedi az euróövezet és az orosz gazdaság gyengülését. A térség exportnövekedésének lassulásához a kínai gazdaság növekedési lendületének gyengülése is hozzájárul, főleg közvetett módon, emellett a várhatóan jövőre is megoldatlanul maradó orosz-ukrán válság közvetett és közvetlen átszűrődő hatásai is lassítják a közép-európai EU-gazdaságok növekedését.

Arról, hogy az orosz importkorlátozó lépések kiterjesztése a jármű- és gépiparra, valamint a gyógyszeriparra hogyan érintheti a magyar kivitelt, részletesen itt és itt olvashat.

Odacsap Moszkvának az olcsóbb olaj

A JP Morgan az orosz gazdaságban most már recessziót vár jövőre, a korábban prognosztizált 0,9 százalékos bővülés helyett 0,8 százalék lehet a mínusz. E negatív felülvizsgálat alapja az, hogy 30 dollárral 85 dollárra csökkentették a Brent jövő évi hordónkénti átlagárára szóló prognózisukat. Utóbbit két fő okkal magyarázták. Az egyik az, hogy a technológiai újítások az amerikai palaolaj-piacon növelték a lelőhelyenként elért hozamot és csökkentették a kitermelési költségeket. Ennek eredményeként az Egyesült Államok olajtermelése markánsan meghaladja a korábbi becsléseket, és ez a folyamat valószínűleg kitart 2015-ben is. A másik ok az, hogy a Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) eddig nem mutatott sok hajlandóságot a csoportszintű kitermelés visszafogására, annak ellenére sem, hogy növekszik az OPEC-en kívüli termelők kínálta olajmennyiség a világpiacon.

Hasonló okokból más nagy londoni házak is recessziót jósolnak az orosz gazdaságban 2015-re, és egyes citybeli előrejelzések szerint ha az olajárak alacsonyan maradnak, vagy még tovább süllyednek, az belátható időn belül "megtörheti" az orosz gazdaságot.

A Bank of America-Merrill Lynch elemzői az általuk eddig várt stagnálás helyett az orosz GDP-érték 1,5 százalékos visszaesésével számolnak 2015-ben, a Brent-árfolyam csökkenése miatt. A Capital Economics szakértőinek új elemzése szerint minden 10 dollárnyi olajáresés 25 milliárd dollárral csökkenti Oroszország éves exportjövedelmét, és 20 milliárd dollárral az orosz költségvetés bevételeit. Úgy látják, 85 dollár körüli hordónkénti olajárszinten az orosz gazdaság két és fél éven belül, 60 dollárig süllyedő olajár esetén már 2016-ban "töréspontig" juthat.