Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság keddi számának cikke


A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) közzétette a nyugdíjpénztárak hozamát. A magánkasszák tízéves teljesítményét jelzi a vagyonnövekedési mutató (vm). Az ebből a szempontból a legjobban és a legrosszabbul teljesítők között csak a középső portfóliótípusnál négy százalékpont alatti a különbség, egyébként ez az eltérés meghaladja az 5,2 százalékpontot.


Pedig már egy százalékpont is többmilliós különbséget jelenthet a nyugdíjalapnál.



A hozamrátával ellentétben a vm figyelembe veszi, hogy az egyes hozamrátákat mekkora nagyságú vagyonon érte el a tag az elmúlt 10 évben, így a kezdeti, kisebb vagyonon elért hozamrátáknak kisebb jelentőségük van, mint a későbbi, nagyobb vagyonokra vonatkozóknak. A tízéves átlagos infláció közben 5,9 százalék volt. A legjobban teljesítő kasszánál így 1,8-2,8 százalékkal nőtt a pénztári befektetés vásárlóértéke. Sajnos azonban minden portfóliónál akadt hat-nyolc pénztár, ahol a tagok pénzük reálértékének apadásával voltak kénytelenek szembesülni.


A különböző kasszák teljesítményének értékeléséhez érdemes a vm mellett más mutatókat is áttekinteni. Alapos egyszerűsítéssel azt is mondhatnánk, hogy a referenciahozam nagysága azt jelzi, hogy az igazgatóságok mennyire jól éreztek rá a piaci folyamatokra (ők határozzák meg a befektetési politikát), az elért hozam és a referencia különbsége pedig a vagyonkezelők ügyességére utalhat. Az előző évben a klasszikus portfóliónál a legjobb összetételt a Dimenziónál, a másik két portfólió esetében pedig az OTP-nél célozták meg (a növekedésinél ezt azután sikerült felül is múlni). A vagyonkezelők legkevésbé a kiegyensúlyozott befektetési összetételnél tudtak kibontakozni (egy százalékpont alatti az elért pluszeredmény).


Kirívó viszont, hogy az AXA-nál a referenciahozamot sikerült 11,5 százalékponttal alulmúlni. Az MKB-nál ez a mínusz majdnem 13,7 százalékpont. Érdekes, hogy a klasszikus portfóliónál a Budapest vagyonkezelője majdnem hat százalékpontot tudott a referenciahozamra ráverni, miközben a növekedésinél nagyságrendjében ugyanekkora a különbség - csak éppen fordítva.


A PSZÁF hozamráta-számító és -összehasonlító programot jelentetett meg honlapján, amelynek a segítségével a tagok nyomon követhetik, hogy kasszájuk a többi piaci szereplőhöz képest aktuálisan hogyan teljesít. A pénztárváltásról kiadott új módszertani útmutatóban figyelmeztet a felügyelet: a gyakori átlépés a pénztárak között díjkötelezettséggel és a hozamgarancia elvesztésével jár.