Megvan, miért csúsznak a megújuló-programok

A Nemzeti Megújuló Energia Platform (MEP) szerint az Európai Bizottság késlekedése miatt nem indulhatnak meg időben a hazai megújulóenergia-hasznosítási programok.
MTI, 2012. július 23. hétfő, 20:11
Fotó: Napi.hu

A MEP hétfői közleményében úgy fogalmaz: az Európai Bizottság késlekedése nemcsak a klímaváltozás szempontjából hátrányos, hanem akadályozza számos magyar új munkahely megszületését is, továbbra is a drága import energia felhasználására kényszerítve a magyar vállalkozásokat és önkormányzatokat.

A magyar kormány egy éve azzal a kéréssel fordult az Európai Bizottsághoz, hogy más EU-források terhére 120 milliárd, illetve 40 milliárd forintot átcsoportosíthasson épületenergia-hatékonysági és megújulóenergia-programok támogatására - emlékeztet a közleményben a MEP.

A Megújuló Energia Platform felháborítónak tartja, hogy az Európai Bizottság akadályozza a kormányzati szándék teljesítését, és a szervezet szerint a bizottság magatartása ellentétes azokkal az elvekkel, amelyeket a klímaváltozás elleni küzdelemmel, a megújuló energiákkal kapcsolatban a bizottság hangoztat, illetve a Tanács és az Európai Parlament valamennyi e tárgyban elfogadott dokumentumával.

A MEP felszólítja az Európai Bizottságot, hogy ne húzza az időt, engedjen szabad utat a hazai megújuló energiáknak, és felkéri a Magyarországon és az EU szintjén működő, a környezetvédelem és a klímaváltozás elleni küzdelem területén tevékenykedő szervezeteket, hogy fejezzék ki elégedetlenségüket.

A közlemény szerint a MEP javasolja: az Európai Bizottság hatáskörét úgy módosítsák, hogy a jövőben ne legyen lehetősége megakadályozni egyetlen tagállamot sem abban, hogy az a rendelkezésére álló EU-források bármekkora részét megújulóenergia-programok támogatására fordíthassa.

A Magyar Megújuló Energia Platform 2011-ben alakult, célkitűzése a megújuló energiaforrások hasznosításának előmozdítása Magyarországon. A platform elnöke Glattfelder Béla néppárti európai parlamenti képviselő. Tagjai között van a Magyar Biogáz Egyesület, a Magyar Biomassza Szövetség, a Magyar Bioüzemanyag Szövetség, a Magyar Geotermális Egyesület, a Magyar Hőszivattyú Szövetség, a Magyar Szolár Szövetség, a Magyar Szélenergia Társaság, a Magyar Termálenergia Társaság, a MANAP Iparági Egyesület, valamint a Regionális Energiagazdasági Kutatóintézet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

VoIe, 2012.07.24 04:19

@elmufioka: Ezen kar csodalkozni amig a hivatali megvesztegetes legalis. Lobbinak hivjak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

elmufioka, 2012.07.24 04:07

Így hozza helyzetbe az EU a fejlettebb tagállamok tőkeerős megújuló cégeit a hazaiakkal szemben. Többlet támogatás nélkül sem elég kereslet nincs, sem versenyképességben nem veszik fel a versenyt a kis cégek Siemens-szel és társaival...
Mily önzetlen iparág a fenntartható jövőért!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html