A világgazdaság mérsékelten tud majd a jövőben növekedni az eurózóna válsága ellenére - itt nem történt előrelépés. Ezen felül az élelmiszer- és az olajár jelent most komoly kockázatot a világgazdaságban - mondta Michael Heise, az Allianz kutatási vezetője. Az olaj esetében politikai kockázatok vannak, míg az élelmiszerárakat az amerikai aszály löki magasra. Ezek a tényezők áremelkedéssel és inflációval járnak mindenhol a világban, ezt érzi most Magyarország is. Az eurózóna adósságválságának legijesztőbb problémája a növekvő államadósság, amely miatt a tőke valósággal menekül a dél-európai országokból. Ezek az országok az államkötvények elértéktelenedése miatt képtelenek rendbe tenni a bankrendszerüket - mondta a szakember.

Heise szerint ugyanakkor a helyzet stabilizálható és jövőre már egy szolid növekedés várható. Ehhez az kell, hogy a politikai döntéshozók meglépjék azokat a politikai lépéseket, amelyek szükségesek és ehhez kapcsolódik majd az ECB határozottabb fellépése. Az eurózóna számára kedvező lesz az euró leértékelődése, ugyanis növeli majd az export lehetőségét a világba. Fontos feltétel, hogy a bajban lévő országok meglépjék a stabilizációs lépéseket. Ezt segítheti a német gazdaság stabilitása: bár az export csökkent, a belső kereslet erős maradt. Az építőipar jól teljesít és ez a várakozások szerint még sokáig így marad. Újra bevándorlás figyelhető meg Németországban a munkaerőpiacon.

Az euróövezet adósságválságával kapcsolatban Michael Heise arra ívta fel a figyelmet, hogy a legnagyobb bajban lévő országok esetében számottevően csökkentek a kockázati felárak - köszönhetően az ECB elnökének eltökéltségének. Persze, a rendkívül magas felárak azért jelzik, hogy a piac messzemenően azért nem bízik a kormányokban. A csütörtöki ECB-bejelentés a kötvényvásárlások menetrendjéről alapvető fontosságú lesz: olyan nagyságrendű lesz, amely a piacokat meggyőzi majd, de egyben továbbra is szükségessé teszi a tagállami konszolidációs programok végigvitelét. A fiskális konszolidáció nem halad olyan gyorsan, ahogy elvárható lenne, ám a recesszió miatt ezek az intézkedések kényszerűen lelassultak - mondta Heise, aki fontosnak tartja, hogy a déli államokban és Írországban a korábbi évek drasztikus bérkiáramlást sikerült megállítani és számottevő bércsökkenéssel sikerült növelni a gazdaság lehetőségeit.

Szorosabb koordináció az EU-ban

A jövőt illető forgatókönyvek között azzal számol, hogy szorosabb lesz a koordináció a fiskális és a gazdasági politika között. Az EU-ban a nemzeti hatáskörök egy része közösségi hatáskörré válik szép lassan. Ez politikai döntéseket és ehhez kellő legitimációt tesz szükségessé. A viták az európai parlament jogköre és az EU elnökének közvetlen választása körül fog kicsúcsosodni. Strukturális reformokra kerül sor, amely idő alatt a monetáris politika rendkívül laza lesz.

A legrosszabb scenárió a monetáris unió felbomlását vizionálja. Ekkor csak a nagy, "stabil" országok maradnának benn a közösségben, ám az ezt okozó globális pénzpiaci válság súlyosabb lenne, mint a Lehman válsága. Az Allianz elemzője szerint közepes az esély az eurkötvényekkel történő finanszírozásra, miután a befizető országok nem akarna sokkal rosszabb kamatszint mellett finanszírozniuk magukat.

Ugyanakkor, ha az alternatíva az eurózóna felbomlása lenne, akkor ezek az országok is jó eséllyel egyeznének bele az eurókötvények kibocsátására és ezzel a fiskális politika összehangolására. A német közvélemény tisztában van azzal, hogy az eurózóna felbomlása az erős országoknak is rossz lenne, hiszen a felértékelődéssel szinte azonnal durván romlana a versenyképességük - 3-4 éves időtávban a német GDP 20 százalékkal csökkenne az eurózóna felbomlása esetén az Allianz számításai szerint, ráadásul komoly tőkekivonás indulna meg más, többet ígérő országok felé.

A befektetők a partvonalon vannak

Ami régiónkat illeti, a fenti történetek kapcsán exportvisszaesésre kell felkészülni, amihez a banki hitelezési képesség jelentős szűkülése kapcsolódik. Magyaország esetében az Allianz fő stratégiája kiemelte, hogy a folyó fizetési mérleg jó állapotot mutat és az államháztartás hiánya is kedvezően alakul. Heise a külkereskedelmi mérleg és az államháztartás helyzete megalapozza a jövőbeli növekedést.

Magyarország és a régió többi országa sokkal nagyobb rugalmasságot mutat, mint számos nyugat-európai ország és a munkaerő-költségek is versenyképesebbé váltak a nemzeti valuták leértékelődése után. Jó az esély a közvetlen külföldi tőkebefektetésekre, itt akár a biztosítási piacra is érkezhet friss tőke - vélekedett a szakember. A Napi Gazdaság kérdésére Michael Heise elmondta, hogy hazánkkal szemben a legfinomabb megfogalmazás szerint is a befektetők a partvonalon vannak, kivárnak, mivel ahhoz, hogy valóban megjelenjenek stabilitásra van szükség. Igaz, hogy a potenciális lehetőségek általánosságban adottak Magyarországon, de azok a hírek, amelyek konkrét szektorok államosításáról szólnak, aligha növelik majd a befektetői bizalmat.