Először a Moody's Investors Service vizsgálja a magyar szuverén besorolásokat: a cég Magyarország első jövő évi értékelési időpontját 2015. március 6-ára tűzte ki. A Moody's ezután július 10-én, majd november 6-án vizsgálja ismét a magyar adósosztályzatokat.

A Standard & Poor's két időpontot jelölt ki: a cég szerdán Londonban ismertetett, 2015-re szóló felülvizsgálati menetrendjében Magyarország először március 20-án, majd szeptember 18-án kerül sorra.

A Fitch Ratings is két dátumot határozott meg: május 22-én, majd november 20-án végzi el a magyar államadós-osztályzatok értékelését.
Nem feltétlenül bizonyos azonban, hogy ezeken a napokon a hitelminősítők módosítják is a magyar államadós-osztályzatokat, vagy az osztályzatokra érvényes - jelenleg mindhárom cégnél stabil - kilátást.

A pénzügyi válság után életbe léptetett EU-szabályozás alapján - hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik - a hitelminősítők az általuk előre meghatározott időpontban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket európai uniós államadósok esetében.

Kötelezettség nincs

A kialakult gyakorlatnak megfelelően a cégek egy-egy államadósra évi két vagy három felülvizsgálati időpontot tűznek ki, mindig pénteki napokra, és a felülvizsgálati eredményeket rendszerint a kijelölt nap éjszakáján, a londoni és a New York-i piaci zárások után jelentik be.
Az időpont előzetes meghatározása azonban nem kötelezi a hitelminősítőket arra, hogy a kijelölt napon tényleges osztályzat- vagy kilátás-módosítási lépéseket jelentsenek be.

A Moody's londoni részlegénél szerdán az MTI érdeklődésére külön is hangsúlyozták, hogy a lista csak a "potenciális" felülvizsgálatokra kijelölt dátumokat jelzi.

Magyarországot a három cég közül jelenleg a Standard & Poor's tartja nyilván a leggyengébb besorolással: ennél a hitelminősítőnél a hosszú és a rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek osztályzata "BB/B". A hosszú futamidejű "BB" magyar osztályzat az S&P listáján a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal marad el, és eggyel gyengébb a Moody's és a Fitch szuverén magyar besorolásánál.

A Moody's "Ba1" hosszú távú magyar államadós-osztályzata e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings "BB plusz" hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minősítésével. Mindkét osztályzat egy osztattal marad el a befektetésre ajánlott kategóriától.

A Moody's november elején stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló addigi negatívról a magyar besorolás kilátását. A cég e lépése nyomán a magyar szuverén adósosztályzat mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő nyilvántartásában immár stabil kilátással szerepel.

A Standard & Poor's a 2014-ben végrehajtott első, március végi felülvizsgálat során javította stabilra az addigi negatívról a magyar szuverén adósosztályzat kilátását, a Fitch pedig 2012 decembere óta stabil kilátást tart érvényben a magyar államadós-besorolásokra.

Javítanak?

A londoni elemzői közösségen belül vannak olyan vélemények, hogy látszik esély a magyar adósosztályzatok belátható időn belüli javítására.
A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai a befektetési ajánlású és a befektetésre nem ajánlott osztályzati sávok határövezetében lévő feltörekvő gazdaságok minősítési esélyeiről összeállított legutóbbi elemzésükben megállapították, hogy Magyarország esetében a cég által figyelembe vett öt alapmutató - a három évre visszatekintő éves átlagos reálnövekedés, az export százalékában mért teljes külső adósságállomány, a devizatartalékokhoz viszonyított rövid lejáratú külső adósság, az államháztartási hiány, és a GDP-arányos folyómérleg-egyenleg - közül négy javult a befektetési ajánlású magyar szuverén adósbesorolás megvonása óta. Egyedül a hazai össztermékhez mért államháztartási deficit romlott, de a cég kiemelte, hogy az összehasonlító bázisévben - vagyis 2011-ben, amikor Magyarországtól két hitelminősítő is megvonta a befektetési ajánlású besorolást - ezt az adatot torzították a nyugdíjpénztári rendszer átalakításának költségvetési hatásai.

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői szerint azonban 2015 nyara előtt mindezek ellenére sem valószínű Magyarország felminősítése, mivel a hitelminősítők nyilván meg akarják várni egyebek mellett a devizaalapú hitelek ügyének végleges rendezését, és a 2014-es államadósság-folyamatok teljes körű adatsorát is.