Orbán Viktor miniszterelnök október 5-én tesz hivatalos látogatást Iránban - értesült a Napi.hu. Lapunk értesülését Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője annyiban erősítette meg, hogy az iráni út valóban szervezés alatt van, október 5-ei délutáni indulással, így - szükség esetén - egyéb program is beleférhet a naptárba, például délelőtt.

Utóbbi azért lehet lényeges, mert információink szerint aznap két fontos esemény is lehet még Budapesten, ahol részt vehet a kormányfő. Az egyik az a nyugat-balkáni migránskonferencia, amelyről egyelőre csak annyit tudni, hogy október elején és Budapesten lesz, a másik pedig a III. magyar-arab üzleti fórum. A sajtóiroda vezetője szerint kormany.hu eseménynaptárába fogják majd feltölteni a sajtónyilvános programok helyszínét és időpontját.

Orbán Viktor iráni látogatásának előkészítéseként szeptember elején Budapesten tárgyalt Irán európai és amerikai ügyekért felelős külügyminiszter-helyettese, a nukleáris tárgyaló csoport vezető tagja Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel. A politikus zártkörű sajtótájékoztatójáról az InfoRádió azzal számolt be, hogy júliusban köttetett meg Bécsben az a történelmi jelentőségű megállapodás Irán és a hatok - vagyis az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (az Amerikai Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia, Oroszország), valamint Németország - között, amellyel a nemzetközi közösség igyekszik szavatolni, hogy az iráni atomprogram kizárólag békés célokat szolgáljon, amiért cserébe a nagyhatalmak fokozatosan feloldják a perzsa állam elleni szankciókat.

Szakértők szerint a megállapodás következtében egy korábban kiaknázatlan, hatalmas, 80 milliós lélekszámú piac nyílik meg, amelyből a világon több nagyvállalat és Irán egyaránt profitálhat. A miniszterhelyettes a tájékoztatón több területet is felsorolt Magyarország és Irán jövőbeli lehetséges együttműködésére. Ilyennek nevezte a mezőgazdasági, a vízkezelési, az innovációs és technológiai együttműködést. Magyar-iráni energetikai együttműködést is szorgalmazott az olaj- és gáziparban, a megújuló energiák, valamint akár a nukleáris energia békés célú felhasználása a területén.

A vs.hu korábban úgy értesült, hogy a teheráni látogatást a kormány korábban nyárra tervezte, ezt végül elhalasztották. Az úttal megvárták, hogy a világ vezető országai (Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország) július 14-én megállapodást kössenek Iránnal atomprogramja leépítéséről.

Az AP amerikai hírügynökség szerint vasárnap - a szíriai konfliktusban a kormányt támogató - Irán elnöke, Haszan Rohani találkozott Magyarország új teheráni nagykövetével. Az elnök Magyarország nevének említése nélkül úgy fogalmazott, nem minden európai ország tesz meg mindent a menekültek megsegítése érdekében.