A szakmai sikert hozó amerikai premier után már Magyarországon is megvásárolható az emberi testet részletesen bemutató négydimenziós térkép. Ez egy világon egyedülálló anatómiai vagy műtéti szimulátor, amely nem animációs, hanem valós, négydimenziós képet ad, benne a tanulmányozott testrész elforgatható, a szövetrétegek bármilyen irányból lebonthatók és − a boncolással ellentétben − újra felépíthetők − mondta lapunknak Balogh Attila idegsebész, feltaláló, a terméket kifejlesztő amerikai−magyar 4D Anatomy LLC egyik tulajdonosa. Az interaktív oktatóanyag térhatású, a térhatás még meg is mozdul, így az idő a negyedik dimenzió.

A nyolc év fejlesztői munka eredményeképpen létrejött találmány olyan kézzelfogható termékké vált, amely eddig csak tudományos-fantasztikus filmekben látott megjelenítést tesz lehetővé az egyetemek, kórházak és szakrendelők számára, ezzel nagymértékben könnyítve a tanulási, képzési folyamatokat. A szoftverhez tartozó szerkesztőprogram segítségével a használók maguk rendezhetik el a tanulási folyamatukhoz kapcsolódó képeket, információkat. Az elsőként piacra került termék az emberi fej és a nyak anatómiáját mutatja be soha nem látott részletgazdagsággal. A többi testrészt bemutató anyagokat folyamatosan készíti el a 4D Anatomy. Az egész test térképének elkészítéséhez összesen 1,5-2 millió dolláros befektetés szükséges − mondta Balogh.

A 4D Anatomy dvd-je valós emberi szöveteket mutat be, ami nagy segítséget nyújthat a medikusoknak, akik Magyarországon, a bonctermi oktatás keretében jelenleg csak heti néhány órában tanulmányozhatják az anatómiai tankönyvekben látottakat a valóságban. Az általunk kifejlesztett technika alapját egy, a rétegeket egyenként lefényképező szkenner adja, amely a szöveteket minden oldalról és szögből dokumentálja, majd az így kapott nyersanyagot egy szoftver segítségével a dvd-n megtalálható virtuális valósággá formálja át. A termék segítségével jószerivel a kezünkbe vehetjük és forgathatjuk a lefotózott testrészeket − mondta Kutor László, a találmány kifejlesztője.

A szoftver a fejlesztők várakozása szerint nemcsak a medikusok, hanem a végzett orvosok körében is népszerű és hasznos lehet, komoly hozzáadott értéket képvisel számos más, a biológiához és emberi testhez kapcsolódó területen is. Ez egy nyitott platform, amelyet az együttműködő magyar és nemzetközi egyetemek folyamatosan bővíthetnek. Az intézetek erre alapozva maguk állíthatják össze képzési anyagaikat − tette hozzá Balogh. A fej és a nyak anatómiai térképe a cég honlapján, a 4danatomy.com oldalon elérhető, illetve dvd-n megvásárolható, 350 dollár helyett most 250 dolláros, bevezető áron.

A 4D Anatomy LLC-t Balogh Attila alapította 2006-ban, hazai leányvállalata 4D Anatomy Hungary Kft. néven működik. A fejlesztéseket önerőből finanszírozta két társával, akik később csatlakoztak a vállalkozáshoz. Az atlasz további fejlesztése Magyarországon, az értékesítési és marketingtevékenység pedig az Egyesült Államokban zajlik.

Napi