Megvennék a magyar tőzsdét? - reagált az MNB-alelnök

Könnyebb adósságot kezelni akkor, amikor csökken - mondta Barcza György, az ÁKK Zrt. vezérigazgatója a közgazdász vándorgyűlésen Miskolcon.
Domokos László, 2015. szeptember 4. péntek, 12:34
Fotó: Napi.hu

A brókerbotrányok nyomán 50-100 milliárd lakossági forint "ment át" az ÁKK-hoz - becsülte Barcza. A két nemzetközi végpont: Kanada és Svédország gyakorlatilag megszüntette a lakossági állampapír-kibocsátást, míg Máltán 40 százalékos az arány.

Jó hír, hogy egyre hosszabb futamidőre hajlandó a lakosság állampapírt vásárolni. Bár ez még összességében nem túl magas, ám a lakosság kevésbé gyorsan lép egy-egy negatív piaci esemény nyomán. A bankokkal jó az együttműködés, többek közt az egyszázalékos értékesítési jutaléknak köszönhetően - tette hozzá az ÁKK első embere.

A forgalmazói hálózat folyamatosan bővül, az ÁKK jelenleg is tárgyal egy nagy bankkal és egy brókercéggel az állampapír-forgalmazásba való belépésről.

Nagy konszolidáció következik

A pénzügyi szolgáltatói piacon várhatóan egyre kevesebb szereplő marad talpon: a növekvő költségek, a nagyobb Beva-díjak és Quaestor alapbeli befizetések, illetve a szigorodó szabályozásnak való megfelelés növekvő költségei miatt - vélték egybehangzóan a pénzügyi kerekasztal tagjai a vándorgyűlésen.

Kisebb cégektől már kapott a Concorde Értékpapír Zrt. megkereséseket együttműködésre, de ezt nem különösebben erőltetjük - számolt be Régely Károly vezérigazgató. Várakozása szerint azonban az a legvalószínűbb, hogy a forgalom egyre nagyobb része megy át a külföldi szereplőkhöz.

Jelenleg illúzió azt várni, hogy több magyar fektessen be magyar részvényekbe: ehhez vagy több kibocsátó kell a BÉT-en - vagy pedig új kibocsátások kellenének a meglévő cégektől. Nem látok azonban egyik irányban sem jelentős növekedést - fogalmazott Wolf László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese.

Az, hogy a BÉT jelenleg többségi osztrák tulajdonban van, nem segíti a tőzsde dinamizálást - fogalmazott lapunk kérdésére Windisch László MNB-alelnök a ma reggeli sajtóhírekre reagálva. Szavai szerint ebben segíthet egy erőteljesebb nemzeti elköteleződés. Az pedig jelenleg még nyitott kérdés, hogy ebben az MNB vagy más magyar szereplő vállaljon szerepet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.09.04 22:51

..jó hír Magyarország lassan magyar ország lesz ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html