Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Június végén jelent meg az a kormányhatározat, amely más helyszínek lehetőségét is felvetette, miután a kormány nem találta megfelelő üteműnek a beruházás előkészítését és július 8-ig adott határidőt az építkezéshez szükséges telek megvásárlására - olvasható a portál cikkében. Július 10-én hétfőn azonban még semmilyen hír nem szólt arról, hogy ez a tranzakció megtörtént volna, a hvg.hu korábban pedig arról írt, hogy nincs is más alternatíva a kormány tarsolyában.

A keddi Egyenes beszédben viszont  Balog Zoltán bejelentette az ingatlanvásárlás megtörténtét.

Amit erről eddig tudni lehet:

A kormány 1058 ágyas, sokszakmás, modern tömbkórházat épít, a beruházási költség a járulékos költségekkel együtt - közművesítés, autópályalehajtó, Semmelweis Egyetem klinikáinak átszervezése, dél-budai közlekedésfejlesztés - meghaladja a 140 milliárd forintot.

Az Index korábban úgy informálódott, a plusz költségek kapcsán a "pénz nem számít" szemlélettel találkoztak az érintettek. A szakmai  munkacsoport a Szent Imre Kórház komplex kibővítését javasolta, hogy miért esett mégis a választás a megközelíthetetlen, sokkal drágábban beépíthető Dobogóra, nem tudni.

A telek vételára még nem ismert, Lázár János kancelláriaminiszter 5 milliárdról beszélt egy kormányinfón, ez a telek és a közművesítés ára.

Sem a kórház pontos szakmai profilja, sem a még el sem fogadott Egészséges Budapest koncepcióban betöltött funkciója, kapcsolódásai nem ismertek.

Megvan a vételár

Cserháti Péter miniszteri biztos később az MTI-nek elmondta, a terület nyolc ingatlanból áll, amelyek fele eddig is állami és önkormányzati, másik fele pedig magántulajdonban volt. Az ingatlanok egyike úgynevezett véderdősáv, amely eddig is állami tulajdonban volt, a három önkormányzati ingatlan pedig kisebb forgalmú út, amelyek kicsik és jellegük miatt "nem piacképesek", ezért azokat a XI. kerület egy képviselő-testületi döntéssel az állam rendelkezésére bocsátotta.

A négy magáningatlanról az MNV Zrt. tárgyalt a tulajdonosokkal, ezekről írták alá a szerződéseket az NFM tájékoztatása szerint július 7-én. A kormány újabb határozatban döntött a folyamat felgyorsításáról - ez jelent meg június 29-én a Magyar Közlönyben -, határidőt szabott az ügyletek lebonyolításához, és ezen a határidőn belül minden szerződést megkötöttek.

Cserháti Péter elmondta: a magáningatlanok megvásárlásához szükséges összeg nettó 4,4 milliárd forintot tett ki. A területek megvásárlása után lehet folytatni a tervezést és a kialakítást.

Hangsúlyozta: mindez jelzi, a kormány határozott célja, hogy minden helyszínen megvalósuljon az Egészséges Budapest program. Ez volt az egyetlen helyszín - tette hozzá -, amely részben nem volt állami tulajdonban.

A miniszteri biztos elmondása szerint a nagy centrumok fejlesztése 2019-ben "gőzerővel" megindulhat, ha a döntések kellő időben megszületnek. Kitért arra is, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban a Kormányinfón a dobogói beruházást 120-150 milliárd forintos összeggel körvonalazta, ennek pontosítását kell elvégezni szeptemberig, hogy a közbeszerzéseket egzakt összegekkel írhassák ki.

A Magyar Közlönyben jelent meg a múlt héten a kormány határozata arról, hogy a fővárosi és Pest megyei kórházfejlesztés első ütemében melyik kórház mennyi pénzhez jut a program idei, 40 milliárd forintos költségvetési keretéből. A leendő dél-budai "szuperkórház" tervezésére csaknem 2,3 milliárd forintot hagyott jóvá a kormány.