Törvényesen működött és szabályszerűen gazdálkodott a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség és a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány (SZPMA) 2010-ben és 2011-ben. A közzétett beszámolók megbízható és valós képet mutattak a két szervezet gazdálkodásáról - állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ). A Fidesz és az SZPMA 2010-ben és 2011-ben több mint 3 milliárd forint költségvetési támogatást kapott. Az első vizsgált évben a párt bevételeinek 46 százaléka, 2011-ben pedig 82 százaléka származott a központi költségvetésből, az alapítvány esetében ez az arány mindkét évben 95 százalék felett volt. A párt bevételszerző, gazdálkodó tevékenysége során betartotta a párttörvény forrásszerzési és gazdálkodási előírásait. Az alapítvány egy külföldi alapítványtól kapott támogatást, melynek elfogadása és közzététele megfelelt a törvényi előírásoknak.

A számvevők szerint a Fidesznél  a számviteli politika és a kapcsolódó szabályzatok megfeleltek a párttörvény szerinti gazdálkodással és beszámoló készítéssel összefüggő sajátos szabályoknak, valamint a számviteli törvény előírásainak. A párttörvény és a számviteli törvény közötti összhang hiányát a Fidesz belső szabályozás keretében feloldotta.

A SZPMA a beszámoló- és jelentéstételi kötelezettségének határidőben és a jogszabályi előírásoknak, valamint a belső szabályzatoknak megfelelően eleget tett - állapítja meg az ÁSZ. A közzétett beszámolók adatai megbízhatóak voltak, a számviteli törvényben rögzített alapelvek érvényesültek. Az alapítvány kuratóriuma az ellenőrzött időszakban a törvényi és a belső szabályozási előírásoknak megfelelően működött, az alapító okiratnak megfelelő gyakorisággal, határozatképes üléseken hozta határozatait.

A Fidesz 2009-ben az állami vagyonról szóló törvény által biztosított hitel igénybevételével huszonkét ingatlant vásárolt, azok értékbecsléséről gondoskodtak. A párt a hitelszerződésben rögzítetteknek megfelelően kamatfizetésen túl évente 13,4 millió forint tőkét törlesztett - áll a jelentésben.

Az SZPMA a mintegy 832 millió forint összegű ráfordításainak 86 százalékát az alapítványi célok megvalósításának költségeire, 14 százalékát működésre számolta el. A támogatások odaítéléséről a kuratórium szabályszerűen döntött. A támogatások célja és felhasználása megfelelt a pártalapítványi törvény előírásainak.