A tavaly decemberi külkertöbblet a várakozásoknak megfelelően alakult, elérte az 556 millió eurót - kommentálta a KSH friss számait Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője. Egy év alatt 7,7 százalékkal nőtt az euróban számított export, míg ennél gyorsabb tempóban, 9,9 százalékkal emelkedett az euróban mért import értéke. Az egész év folyamán az EU volt Magyarország legfontosabb külkereskedelemi partnere.

Kérdés azonban, hogy a 10 milliárd eurót eléri-e idén a külkerszufficit - véli az elemző. Bizonytalanságot jelent az export szempontjából, hogy az európai konjunktúra továbbra is törékeny, valamint bizonyos autóipari kapacitások leállnak idén. Az importot jelentősen duzzaszthatja a felpörgő fogyasztás, valamint az erősödő beruházási aktivitás. Összességében azonban masszív maradhat idén is a többlet, ami a forint árfolyamára nézve védelmet jelenthet turbulens piaci időszakokban.

A következő hónapokban folytatódhat az export növekedése, mivel az ipar tavalyi gyengélkedése feltehetően átmeneti lehetett, míg az európai konjunktúra mutatók is élénkülést jeleznek.- állapította meg Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője.

Tavaly összességében 1,38 milliárd euróval 9,98 milliárd euróra nőtt a külkertöbblet, amely így történelmi csúcsot ért el. Idén 8,6-8,8 milliárd euróra csökkenhet az aktívum, a jelentősen élénkülő hazai beruházások, valamint a tavalyinál valószínűsíthetően magasabb átlagos olajárak miatt. Majd 2018-ban az új autóipari kapacitások várható üzembe helyezése miatt érdemben bővülhet a kivitel, így a továbbra is élénk belső kereslet ellenére nem várható további jelentősebb csökkenés a külkereskedelmi többletben - fogalmazott Suppan.