Megzuhant az infláció

A piaci várakozásoknak megfelelően nagyot fékezett decemberben az infláció, de a maginfláció bőven 3 százalék felett maradt.
Napi.hu, 2014. január 15. szerda, 09:00
Fotó: Napi.hu

Decemberben a fogyasztói árak 0,4 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. A háztartási energia, valamint a tartós fogyasztási cikkek és a ruházkodási cikkek ára csökkent, mialatt a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások átlag felett drágultak. 2013. novemberhez viszonyítva - a fogyasztói árak átlagosan 0,5 százalékkal csökkentek. Összességében, 2013-ban a fogyasztói árak átlagosan 1,7 százalékkal emelkedtek az előző évhez viszonyítva - jelentette a KSH. Novemberben az éves ütem 0,9 százalék volt úgy, hogy októberhez képest az árszínvonal 0,1 százalékkal csökkent.

Magasan maradt a maginfláció

Az éves átlagos maginfláció - amely nem tartalmazza a nem feldolgozott élelmiszerek, a rezsiharc fő frontjának számító háztartási energia és hatósági áras szolgáltatások, a járműüzemanyagok, valamint a tb-támogatott gyógyszerek áralakulását - a fő adat csaknem kétszerese, 3,3 százalék lett.

Volt már ilyen, csak régen
Utoljára ilyen alacsony szinten 1974. áprilisban járt 0,4 százalékon az év/év mutató. A következő "álomhatárt" az 1970. márciusi 0,0 százalék jelentené. Egyelőre azonban a piac nem számít arra, hogy 2014. januári árindex negatív lenne.

Decemberben az élelmiszerek, a tartós fogyasztási cikkek ára csökkent, miközben a szeszes italok, dohányáruk drágultak, ahogyan az üzemanyagok is. Az átlagnál nagyobb mértékben, 8,1 százalékkal csökkent a háztartási energia ára, ezen belül az elektromos energia és a vezetékes gáz esetében az összességében mintegy 11 száazlékos árcsökkentés teljes egészében megjelent az árindexben.

A Reuters decemberi elemzői felmérésében szereplő prognózisok mediánja 0,5 százalékos inflációt vetített előre, míg a fogyasztói-árszínvonal éves emelkedésére 1,7 százalékot jósolt. A londoni elemzők átlagosan decemberre 0,4 százalékot vártak, de az előrejelzések széles sávban, 0,3 és 0,9 százalék között szóródtak.

A fogyasztói árak 2012 decemberében még 5,0 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet, az egy hónappal korábbihoz képest pedig nem változtak. Összességében 2012-ben a fogyasztói árak átlagosan 5,7 százalékkal emelkedtek az előző évhez viszonyítva.

Januárban a BKV-bérletek olcsósítása is segít

Az infláció csökkenését legnagyobb mértékben a háztartási energiaárak november elején történt csökkentése okozta, amely a túlnyomórészt a decemberi adatokban jelentkezett: a háztartási energiaárak egy hónap alatt 8,1 százalékkal, egy év alatt pedig 17,7 százalékkal csökkentek. Az infláció mérséklődését az élelmiszerárak is segítették, mivel a tavalyi kedvező terméseredmények hatására decemberben az élelmiszerárak egy hónap alatt 0,3 százalékkal csökkentek, egy év alatt pedig mindössze 0,1 százalékkal növekedtek. Ezzel szemben a szeszes italok, dohányáruk ára egy hónap alatt 1,2 százalékkal, egy év alatt 12 százalékkal emelkedtek.

Az infláció januárban tovább mérséklődhet, részben bázishatás, részben a BKV-bérletek csökkentése miatt  komentált Suppan Gergely,a Takarékbank Zrt. senior elemzője. Februártól pedig az ingyenes készpénzfelvétel bevezetése lehet lefelé mutató hatással az inflációra. Az élelmiszerárakra nézve továbbra is enyhülő nyomást jelent a mezőgazdasági termelői árak érdemi mérséklődése. A nemzetközi dezinflációs trendek szintén az inflációs nyomás további mérséklődését vetítik előre. A rezsicsökkentés hatása azonban február-márciusban, illetve decemberben kiesik, míg a dohánytermékek és a banki szolgáltatások dárgulása az év második felében kerül ki az árindexből. A prognoszta szerint márciustól az év/év infláció újra 1 százalék közelébe, míg decemberre 2,5 százalékra emelkedhet, így az éves átlagos mutató 1,5 százalék lehet.

 

NGM: a nyugdíjasoknak is nagyon jó
Azon termékek ára is csökkent decemberben, amelyek a nyugdíjas fogyasztói kosár alapvető árucikkei, és amelyre mindezidáig nem volt példa - állapította meg a nemzetgazdasági tárca. Az NGM hangsúlyozta: a pénzromlás mérséklődésével növekszik a bérek, nyugdíjak reálértéke, így a háztartások által elkölthető jövedelem, amely a fogyasztás élénküléséhez és gazdasági fellendüléshez vezet. A tárca arra is felhívta a figyelmet, hogy az alacsony infláció növeli a jegybank mozgásterét a gazdaság élénkítésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Evander, 2014.01.15 14:58

@Vote: Kezdjük azzal a fidesz mikor újult meg? Ja, soha.
Viktor vezeti a legtöbb választási vereségem ellenére sem váltottak le listát.
A devizahiteles családokat 265 Ft-os EUR és 200 Ft-os CHF árfolyamon "kapta" a fidesz kormány az elmúlt 4 évben az ostoba felszólalásaikkal és intézkedéseikkel a fideszesek tartósan 300 Ft-os (EUR) és 240 Ft-os (CHF) árfolyammal vettek el a hitelesektől több száz milliárd forintot. Aki meg nem hiteles az megfizeti a termék árában pl. üzemanyag.
Persze ezt tetézte a fidesz az áfaemeléssel is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2014.01.15 14:40

@Vote: S megint:
HAZUDIK,
HAZUDIK,
HAZUDIK!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2014.01.15 13:53

a mszp kb 20-30 %-al novelte volna a rezsi arat 4 ev alatt a kulonbseg 40-50% a rezsiarban. Nem lenne adokedvezmeny. Az osszas es devizahiteles csaladot tonkretettek volna teljesen, mikozben az allamadossag mar 100% korul lenne. MErt ok igy dolgoznak, szerencsere ez leesett mindenkinek, ezertr lett 2/3-a a fidesznek es ne legyenek ketsegeink, ugyanott folytatnak ugyanazok: mesehazy, gyurcsotany, a libas es a fodros. Ugyanaz a csapat ugyanaz a csod. MEGUJULTAK!!! Yuppiiiee
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2014.01.15 13:48

Ez igy helyes, a drogfuggok fizessenek, a rezsi legzen minel megfizethetobb.

Aki nem drogos annak meg 0,4%-al sem nottek az arak, mikozben a realber emelkedik, a csaladosok megfelelo kedvezmenyeket vehetnek igenybe. Ezt torolne el az mszp. Egy ketgyermekes csalad mar most megkapja a gyermekenkent 25.000 forint feletti osszeget, amit elvenne az mszp. Csaladi potlek + adokedvezmeny. Mennyi is?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya2, 2014.01.15 12:45

Ahha: több pénzünk marad...

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/arrobbanas_a_hazai_bankokban_es_trafikokban_mutatjuk_a_szamokat.573875.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html