Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz exportőr szerdán nulla órakor leállította az elektromos energia szállítását Fehéroroszországnak, amint azt kedden előre bejelentette. A fehérorosz Belenergo ugyanis február óta - a áramot adó erőmű több mint egy évig tartó felújítása után akkor újították fel a szállításokat -, 1,5 milliárd rubel adóságot halmozott fel.

Ahogyan az orosz sajtó írja, a szállítások szerdai leállítása a "szappanopera" harmadik felvonása volt: az Inter Rao a fizetések elmaradása miatt június 9-én 50 százalékkal csökkentette az áramszállítást, és csak június 13-án újította fel, amikor megállapodás született az adósság törlesztéséről. Ennek értelmében Minszknek július 5-ig több részletben kellett volna kifizetnie 1,5 milliárd rubeles felhalmozódott adósságát, 13-án megérkezett az első részlet is.

A június 20-án esedékes második részletet azonban Minszk nem utalta át. Az orosz fél már jelezte a szállítások leállítását, de újabb tárgyalások nyomán beleegyezett a határidő június 27-ig való meghosszabbításába. A Belenergo ezt a határidőt is elmulasztotta, ezért az Inter Rao kedden ismét jelezte, hogy leállítja a szállításokat, s az előre jelzett időpontban, szerdán 0 órakor meg is tette ezt.

Minszk arra hivatkozott, hogy egyelőre nem tud erre valutát találni. Kért ugyan hitelt erre egy Fehéroroszországban tevékenykedő orosz banktól, de a bank csakis az orosz Központi Bank garanciájával lett volna hajlandó hitelezni, a Központi Bank azonban elzárkózott ettől, s ezt azzal indokolta, hogy Minszknek - amint ez a gazdasági adatokból látható -, van elegendő valutája adóssága törlesztésére.

Igor Szecsin energetikai kérdésekben illetékes miniszterelnök-helyettes a döntést jó előre azzal indokolta, hogy az áramszállítások piaci alapon történnek, és azt mondta, a szállítások leállítása nem lesz hatással a fehéroroszországi fogyasztók áramellátására