A hivatal idén is felhívta az energiaszolgáltatókat, hogy számoljanak be a téli ellátásbiztonság érdekében tett intézkedéseikről. A megküldött információk alapján megállapította, hogy az országnak a 2018-2019-es téli földgáz- és villamosenergia-ellátása biztosított.

A villamos energiát előállító erőművek számára a tüzelőanyag-készlet nagyságát jogszabály írja elő. Az erőműveknek a készletek tényleges nagyságáról negyedévente jelentést kell benyújtaniuk a hivatalhoz. A második negyedéves jelentés alapján megállapítható, hogy az erőművek több helyen az előírásokat meghaladó készletekkel rendelkeznek.

A lakossági fogyasztók biztonságos ellátása érdekében a tárolókban az elmúlt tíz év legmagasabb téli gázfogyasztásának legalább 60 százalékának megfelelő mennyiségű földgázt kell elhelyezni.

Az egyetemes szolgáltatás keretében a lakosságot ellátó NKM Földgázszolgáltató Zrt. a téli felkészülési tervében bemutatta, hogy rendelkezik a felhasználók téli időszaki ellátásához szükséges gázforrásokkal, szállítási és elosztási kapacitásokkal, valamint lekötött tárolói kapacitásokkal.

A téli felkészülés eredményeként a hazai tárolókban elhelyezett földgázkészlet mennyisége október 15-én 4,6 milliárd köbméter volt, amely biztonságosan fedezi a teljes lakosság téli fogyasztását. Az ország téli földgázellátását a tárolói készletek, a folyamatos földgázimport és a hazai kitermelés együttesen biztosítják - olvasható a MEKH közleményében.

Fotó forrása: Shutterstock.