Nyugdíjszámítás 2020: eszerint alakulnak a számok

Az öregségi nyugdíjak összegét 2020-ban is a Társadalmi nyugellátásról szóló LXXXI. törvény határozza meg és adja meg a nyugdíjak kiszámításához szükséges jogi hátteret. Emiatt sokan bajba kerülhetnek, ha vállalkozóként, katásként dolgoztak, vagy csak minimálbérre voltak bejelentve.
Szabó Dániel, 2019. október 27. vasárnap, 11:12
Fotó: Getty Images

A 2007. december 31-ét követő, de 2020. január 1-jét megelőző időponttól megállapításra kerülő öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege havi 28 500 forint. Ez főleg azokat érinti, akik minimálbéren vannak bejelentve, vagy katás vállalkozók, hiszen az ő esetükben a nyugdíj számítás alapja is a minimálbér/kata lesz, így nagyon alacsony nyugdíjat fognak számukra megállapítani - derül ki a Profitline cikkéből.

Ugyanis a jogszabály szerint a nyugellátás a nyugdíjjárulék alapját képező kereset, jövedelem összegéhez és az elismert szolgálati időhöz igazodik. Lényegében így az állami nyugdíj nagysága attól függ, hogy mekkora volt az életpálya alatt elért kereset, valamint hány év szolgálati időt lehet igazolni az érintett esetében. A kevés kereset, vagy a munkaerőpiacról való kiesés miatt könnyen előfordulhat, hogy a legkisebbnél alig valamivel magasabb ellátás járhat az érintetteknek.

Márciusban a Magyar Közlönyben jelent meg a legújabb szorzótábla, amely szerint például az 1970-ben szerzett fizetésekre 107,199-es szorzó vonatkozik, az 1980-as kereseteknél pedig 58,339 a szorzó. 2016-ra 1,257-es, a 2017-re pedig 1,113-as szorzó vonatkozik. A korábbi jogszabályban szereplő szorzók alacsonyabbak voltak. A részletes valorizációs számokat ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2019.10.28 13:44

@MaTar:
Mert magyarorszagon az a "divat" terjedt el, hogy a nyugdijbol meg lehet elni. Pontosabban az, hogy csak az egyetlen bevetele az embernek a nyugdija. Nem azok panaszkodnak, akik ledolgoztak 40+ evet es rohadt sokat befizettek a kasszaba, hanem azok, akik nem igy csinaltak. Nem kell megmenteni senkit, aki troger munkat vegzett egesz eleteben, annak nem lesz jo elete nyugdijaskent sem. Nem is erdemel tobbet.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MaTar, 2019.10.28 08:50

A nyugdíj a volt aktívkori munkajövedelem arányos pótlása. Akinek minimálbére volt, annak a minimálbért pótolja arányosan, akinek csak annyi jövedelme, hogy katásként adózott, annak az azzal arányos összeget. Ha az ilyen jövedelemből aktívként meg tudott élni, a munka abbahagyása után miért kellene számára nagyobb összeget fizetnünk? Persze lehetnek nehéz egyéni élethelyzetek. Az ilyenek megoldására a rászorultsági szociális juttatások szolgálnak, nem a nyugdíj.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html